Njursvikt synonym, annat ord för njursvikt, vad betyder njursvikt, förklaring, uttal och böjningar av njursvikt.

Vad betyder och hur uttalas njursvikt

Njursvikt uttalas njur|svikt och är ett substantiv -en.

Ordformer av njursvikt

Singular

njursvikt
obestämd grundform
njursvikts
obestämd genitiv
njursvikten
bestämd grundform
njursviktens
bestämd genitiv

Njursvikt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Njursvikt översättning

Engelska

kidney failure

Hur används ordet njursvikt

  1. Hemofilter för att reducera blodvolymen i maskinen och för att höja hematokriten. Vid njursvikt kan t.ex. kalium och slaggprodukter filtreras bort. (wikipedia.org)
  2. Hundmat kan idag vara anpassad på en mängd olika vis. Exempelvis finns det foder för större hundar, mindre hundar, hundar med högt respektive lågt energibehov och medicinska foder ordinerade av veterinär för hundar med till exempel matallergier eller njursvikt. De flesta hundmatssorterna är baserade på kött i någon form men vissa hundfoder (oftast de medicinska) är vegetariska för att minska risken för allergiska reaktioner. (wikipedia.org)
  3. Överdosering kan också leda till njursvikt och minskad absorption av andra mineraler. Överdriven konsumtion via framför allt mjölk och eller kosttillskott innehållande kalcium, kan dränera kroppens magnesiumdepåer, vilket kommer leda till att cellerna i kroppen för svårt att ta upp näring och göra sig av med gifter, och ytterst leda till hjärtattack. (wikipedia.org)
  4. Njursvikt eller njurinsufficiens är ett tillstånd där njurens funktion är kraftigt nedsatt. Fysiologiskt beskrivs detta som nedsatt glomerulär filtrationshastighet (GFR). Biokemiskt yttrar detta sig som förhöjda värden av kreatinin i serum. Njursvikt kan delvis bero på hög konsumtion av salt under en längre tid. Serum-Kreatinin är den vanligaste och billigaste testmetoden för att mäta njurfunktion. Det finns dock dyrare och mer tillförlitliga, exempelvis cystatin C. Njursvikten kan vara en följd av en mängd patologiska tillstånd, bland annat cirkulatoriska, inflammatoriska och toxikologiska. Njursvikt brukar klassificeras som kronisk njursvikt och akut njursvikt. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Njursvikt Synonymer Betyder Uttal