Predator Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder predator, varianter, uttal och böjningar av predator

Predator synonym, annat ord för predator, vad betyder predator, förklaring, uttal och böjningar av predator.

Synonym till predator

Vad betyder och hur uttalas predator

Predator uttalas pre|dat|or [-da´tor] och är ett substantiv -n -er [-o´r-].

Predator betyder:

Ordformer av predator

Singular

predator
obestämd grundform
predators
obestämd genitiv
predatorn
bestämd grundform
predatorns
bestämd genitiv

Plural

predatorer
obestämd grundform
predatorers
obestämd genitiv
predatorerna
bestämd grundform
predatorernas
bestämd genitiv

Predator är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet predator

  1. Geparden blir könsmogen under andra levnadsåret. Efter dräktigheten som varar cirka 95 dagar föder honan en till åtta ungar (oftast tre till fem). Nyfödda ungar har silvergråa hår på ryggen som troligen utgör ett slags kamouflage. Honan måste ofta lämna sina ungar ensamma för att jaga. Hon har inte heller förmåga att försvara sina ungar när hon möter större rovdjur. Omkring 90 procent av alla nyfödda geparder faller offer för lejon eller andra predatorer. Geparder som överlever dessa kritiska månader kan bli upp till 15 år gamla. Lejonet är gepardens främste predator. (källa)
  2. Köttätare är djur och andra organismer som helt eller delvis lever av bytesdjur. Se även rovdjur och predator. Ett annat ord för köttätare är karnivor (av latin carnis, "kött", och voro, "sluka"). (källa)
  3. Mård trivs inte i samma område som räv. Många forskare menar att detta beror på att räven är en direkt predator på mård, andra på att de är födokonkurrenter. Mårdstammen gick upp i Skandinavien under 1980-talet närävstammen drabbades hårt av rävskabb, men har nu gått tillbaka i och med att räven återhämtat sig. (källa)
  4. Nötkråkan håller främst till i granskog, dock med nära tillgång till hasselsnår (nominatformen) eller tallar med stora frön (övriga undertarter). Den kan vanligen ses när den samlar in föda under tidig höst, men är i övrigt tämligen skygg. Under större delen av året lever den ett undanskymt liv i stora barrskogar. Flykten är tämligen flaxig och har samma karaktär som en spillkråkas. När den ser en predator, till exempel en duvhök, gör nötkråkan en mycket snabb dykning för att skydda sig. (källa)
  5. Predation är ett begrepp inom ekologi som beskriver en form av biologisk interaktion då ett rovdjur (ett jagande djur) dödar och äter ett byte (ett jagat djur). Predatorer kan börja äta av sitt byte innan det dött, men predation resulterar alltid i att bytet dör. En predator kan antingen vara köttätare (karnivor) eller allätare (omnivor). Predatorer förekommer i alla biotoper över hela jorden, och jagar på land såväl som i vatten och i luften. Bytesdjuren är oftast växtätare (herbivorer), men inte alltid. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.