Proportionalitet Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder proportionalitet, varianter, uttal och böjningar av proportionalitet

Proportionalitet synonym, annat ord för proportionalitet, vad betyder proportionalitet, förklaring, uttal och böjningar av proportionalitet.

Vad betyder och hur uttalas proportionalitet

Proportionalitet uttalas pro|port|ion|al|itet [-e´t] och är ett substantiv -en.

Ordformer av proportionalitet

Singular

proportionalitet
obestämd grundform
proportionalitets
obestämd genitiv
proportionaliteten
bestämd grundform
proportionalitetens
bestämd genitiv

Proportionalitet är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet proportionalitet

  1. Efter överläggningar mellan de fyra stora partierna i riksdagen, tillsattes grundlagsberedningen. Ordförande blev landshövding Valter Åman. Från början inriktade sig beredningen främst på hur parlamentarismen skulle kunna skrivas in i grundlagen samt frågor om kammar- och valsystem. Efter betydande förluster för socialdemokraterna i kommunalvalen 1966 (som påverkade sammansättningen i riksdagens första kammare) kom man också till en uppgörelse om valsättet. I ett delbetänkande i maj 1967 (SOU 1967:26) förespråkades därför ett valsystem som byggde på en nästan exakt proportionalitet över hela landet för partier som hade fått minst fyra procent av de avgivna rösterna. Samtidigt skulle man lägga riksdags- och kommunalval samtidigt, för att på ett annat sätt garantera det så kallade kommunala sambandet. Frågan om hur regering skulle bildas och vilken roll statschefen skulle ha löstes däremot inte förrän i augusti 1971, vid ett sammanträde i Torekov – den framdiskuterade lösningen har kommit att kallas "Torekovskompromissen" och den blev livligt diskuterad redan så snart den hade presenterats. (källa)
  2. Degressiv proportionalitet. (källa)
  3. Multiplikation är ett av de grundläggande räknesätten (operationerna) inom aritmetiken. Multiplikationstecknet som Språkrådet rekommenderar till användning av i svensk litteratur är den halvhöga punkten '⋅', men även multiplikationskrysset '×' brukar användas. De tal som multipliceras med varandra kallas faktorer, ibland multiplikator respektive multiplikand. Resultatet kallas produkt. Multiplikation kan ses som upprepad addition eller som proportionalitet. (källa)
  4. Proportionalitet (matematik) – en matematisk relation mellan två kvantiteter. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.