Skans Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skans, varianter, uttal och böjningar av skans

Skans synonym, annat ord för skans, vad betyder skans, förklaring, uttal och böjningar av skans.

Synonym till skans

Vad betyder och hur uttalas skans

Skans uttalas skans och är ett substantiv -en -ar.

Skans betyder:

Ordformer av skans

Singular

skans
obestämd grundform
skans
obestämd genitiv
skansen
bestämd grundform
skansens
bestämd genitiv

Plural

skansar
obestämd grundform
skansars
obestämd genitiv
skansarna
bestämd grundform
skansarnas
bestämd genitiv

Skans är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Skans på Engelska

  • redoubt, earthwork

Hur används ordet skans

  1. Gångbord kallas sedan den tiden, då fartygens övre däck bestod av endast back och skans förenade med gångbord vid relingarna eller i mitten, en så kallad catwalk. Det smala däcket på sidan om sittrummet i en halvdäckad båt, och även ibland däcket på sidan om hytt och sittrum på en heldäckad, kallas gångbord. (källa)
  2. Vetskapen om handväskans potentiellt värdefulla innehåll har lett till att brottet väskryckning utövas, företrädesvis mot äldre kvinnor. (källa)
  3. Som konsekvens av förlusten av Finland 1809, var Stockholmsområdet direkt hotat av ryska trupper så nära som på Åland. Det dåvarande statsrådet Baltzar von Platen förespråkade fördelarna med en central fästning inne i landet där en vattenväg, den då snabbaste kommunikationsvägen, gav förutsättningar för snabba kommunikationer till och från fästningen. Den svenska planen för ett centralförsvar fastställdes 1819 och omfattade en operationsbas i Tiveden, bestående av en depåfästning på Vanäs udde i Vättern och operationsfästningar i Jönköping och Askersund. Senare avsåg man även att upprätta operationsbaser på Frösön vid Östersund, och Boden. I södra Sverige kom endast depåfästningen Karlsborgs fästning att färdigställas och Sverige erhöll därmed aldrig något riktigt centralförsvar. Förespråkare för eller emot försvar av Stockholmsområdet debatterade i början av 1800-talet där resultatet blev en blandning av strategiska principer. En modernisering av Vaxholms fästning blev klar 1863, senare kompletterad med fästningen Oscar-Fredriksborg. I södra Stockholm påbörjades Johanneshovs skans, som en del av stadens försvar. Befästningsverket fullbordades aldrig då bygget stoppades av ståndsriksdagen 1861. (källa)
  4. Etymologin för ordet väska är omtvistad, men förslagsvis kommer det, via tyskans weske, från medeltidslågtyska wät-sak, det vill säga en kappsäck för våt klädnad. Ett äldre svenskt ord för väska är taske eller taska, som är besläktat med tyskans tasche och italienskans tasca, som betyder ficka. (källa)
  5. En skans är en fast punkt i en äldre typ av befäst fältställning. Den så kallade fältskansen var den viktigaste typen. Man skilde mellan slutna fältskansar (redutter, stjärnskansar, bastionsskansar, korsskansar) och öppna skansar, det vill säga öppna i ryggsidan (halvredutter, flescher och lynetter). Halvslutna fältskansar hade ett svagare bröstvärn eller endast en palissad som rygglinje. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.