Solid Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder solid, varianter, uttal och böjningar av solid

Solid synonym, annat ord för solid, vad betyder solid, förklaring, uttal och böjningar av solid.

Synonymer till solid

Vad betyder och hur uttalas solid

Solid uttalas sol|id [-i´d] och är ett adjektiv solitt solida.

Solid betyder:

Ordformer av solid

Böjning (i positiv) solid en ~ + subst. solitt ett ~ + subst. solida den/det/de ~ + subst. solide den ~ + mask. subst. Komparation solidare en/ett/den/det/de ~ + subst. solidast är ~ solidaste den/det/de ~ + subst.

Solid är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Solid på Engelska

 • strong, solid, sound - a sound knowledge of mathematics, a massive door
 • sound, solvent, solid - respectable customers

Hur används ordet solid

 1. Ett klot är en tredimensionell solid kropp vars begränsningsyta är en sfär. (källa)
 2. När den ansedda boxningstidskriften Boxing Illustrated i början av 1990-talet rankade världens främsta tungviktsboxare hamnade Eklund bland topp 20, "A solid 10 rond winning fighter" var tidskriftens omdöme om Eklund. (källa)
 3. Ett material kan tillskrivas struktur och hållfasthet men inte form och kan vara såväl en solid, som vätska eller gas. Material består med andra ord av olika föreningar i kristallin struktur, amorf struktur eller en blandning av dessa. Kristallina material består av ordnade atomer till skillnad från amorfa som är oordnade. (källa)
 4. Monolitisk av grekiska monos, "en" och lithos, "sten". I politiska och ideologiska sammanhang är det en ensidig (och tvångsmässigt) uppbyggd samhällsåskådning. Som en solid "pelare" utan tillstymmelse till mångformighet, variation eller möjlighet att komma in i och förändra. Inte sällan är en monolitisk ideologi också fundamentalistisk. Begreppet används oftast av kritiker. (källa)
 5. Pansarprojektil, kort pprj, är en typ av pansarbrytande projektil som är menad att bekämpa pansar och annat hårt material som till exempel betong. En pansarprojektil är en solid projektil utan verkansdel gjord i hård metall som stål eller volfram och briserar inte vid träff som en pansargranat. De är ofta försedda med spårljus då det är svårt att se vart projektilen landar eftersom den inte briserar. Verkan görs enbart genom kinetisk energi och därför spelar utgångshastigheten stor roll i genomslaget på pansarprojektiler. (källa)
 6. Pimpsten är vanligen rik på kiselsyra och kan variera i färg, från vit, gulaktig till grå- eller grönaktig. Även olika grå nyanser förekommer. Den är spröd och har skrovlig yta. Den kemiska sammansättningen kan precis som hos solid lava variera mycket, så själva mineralet kan klassificeras som exempelvis felsit, ryolit eller basalt i vissa fall. (källa)
 7. Den enklaste formen av raketmotorer har bara ett bränsle, det kallas då enkomponentsbränsle. Det innehåller den blandning av oxidationsmedel och reduktionsmedel som krävs för att bränslet ska kunna underhålla sin egen förbränning. I en Space Shuttle Solid Rocket Booster utgörs enkomponentsbränslet av en blandning av ammoniumperklorat, aluminium, järnoxid och bindmedel. (källa)
 8. Ett halvledarrelä eller solid-state-relä (SSR) är en elektronisk brytare som till skillnad från ett elektromekaniskt relä inte har några rörliga delar. Reläet styrs via en styrsignal med låg spänning som är elektriskt isolerad från lasten. Styrsignalen aktiverar en optokopplare där en LED aktiverar en ljuskänslig diod som då börjar leda ström. Dioden öppnar strömkretsen, vanligtvis en TRIAC, tyristor eller MOSFET-transistor. Halvledarreläer baserade på MOSFET-teknik kan bryta strömmar över en miljon gånger per sekund. (källa)
 9. Sluggpatroner är avsedda att användas i hagelvapen. Ammunitionen består av en rundad, baktill urgröpt solid kula av bly. Det tunnare partiet kring urgröpningen tätar mot pipans väggar när krutgaserna trycker på bakifrån. I Sverige är slugg tillåtet vid jakt på dovvilt, vildsvin och i vissa fall mufflon. Ammunitionstypen har kanske sitt största värde i samband med eftersöksjakt på skadade djur. Längsta lämpliga skotthållet vid jakt är 40 meter (vid eftersök på skadat vilt finns inga begränsningar). Jakt med slugg får endast bedrivas med enkelpipiga hagelvapen. Många halvautomater och pumprepeter har så kallade sluggpipor, det är hagelpipor med öppna riktmedel som på ett kulvapen och ibland även invändigt räfflade. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.