Tänka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tänka, varianter, uttal och böjningar av tänka

Tänka synonym, annat ord för tänka, vad betyder tänka, förklaring, uttal och böjningar av tänka.

Synonymer till tänka

Vad betyder och hur uttalas tänka

Tänka uttalas tänka och är ett verb tänkte.

Ordformer av tänka

Aktiv

tänka
infinitiv
tänker
presens
tänkte
preteritum
tänkt
supinum
tänkande
presens particip
tänk
imperativ

Passiv

tänkas
infinitiv
tänks
presens
tänktes
preteritum
tänkts
supinum

Perfekt particip

tänkt en
~ + subst.
tänkt ett
~ + subst.
tänkta den/det/de
~ + subst.
tänkte den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

tänkes
presens

Tänka är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Tänka på Engelska

 • imagine, think - think about the consequences, that is possible, imagine, well, it worked!, what if she doesn', t come!
 • intend - I', m going to go now

Hur används ordet tänka

 1. Många demokrater hade hoppats att Muellerutredningen skulle innehålla så graverande bevis mot Trump att det gått att ställa honom inför riksrätt. De som fortsätter hysa den förhoppningen måste nu definitivt tänka om. (aftonbladet.se)
 2. Thure Lindhardt har talat, ja nästan viskat, i flera långa minuter om duvparet som byggt bo i kastanjen utanför hans sovrumsfönster. Du kan nu antingen tänka att ”Va fan är det här? Och dessutom på danska!” Och stänga av. (aftonbladet.se)
 3. – Helst ska man undvika kontakt med sjuka fåglar och fågelspillning. Det viktiga är att man tänker på smittvägarna om man har kontakt med fåglar. Har man fågelbord som måste göras rent ska man tänka på att göra det utomhus och först blöta ner det så det inte dammar, säger Gunlög Ramsussen. (svt.se)
 4. Bland de länder där abort enligt lagen inte får genomföras oavsett skäl finns Chile, El Salvador och Nicaragua. År 2013 blev en elvaårig gravid och det fick Chile att tänka efter och denna fråga togs upp vid valet. Flickan blev våldtagen av sin styvfar och det startade en debatt i Chile. (wikipedia.org)
 5. Abstraktion är att tänka bort vissa egenskaper hos ett föremål eller en företeelse och därigenom lyfta fram andra. Hur man väljer beror på vilket syfte man har med abstraktionen. (wikipedia.org)
 6. Ett specialfall är när man låter bli att komparera och istället använder ett annat ord för att markera egenskapen. I analogi med tyska "alt-älter-ältesten" skulle man kunna tänka sig en svensk komparativ "ald-äldre-äldst". Att det inte blivit så kan bero på för stor likhet med ordet "allt", man har därför istället använt participet "gammal" så mycket att svenskar numera ser "gammal-äldre-äldst" som ett paradigm. (wikipedia.org)
 7. Egenskaper hos en generalist är att tänka abstrakt och hantera oförutsägbara situationer. Generalistens kompetens byggs med en bred bas uppåt, medan specialisten fokuserar på en samlad och smal hög nivå. Inom IT där olika tekniska lösningar ska integreras med varandra, kan generalistens kompetens ge en större översikt och förståelse, jämfört med specialisten. (wikipedia.org)
 8. "Man skulle ej grubbla och tänka" (wikipedia.org)
 9. En förutsättning för att driva hållbart jordbruk är att man ger tillbaka lika mycket växtnäring som går bort med grödan och lakas ut med nederbördsöverskottet. I människans tidiga historia var jordbrukarna nomader, och behövde inte tänka på utarmning, men när man bosatte sig längre tider på samma plats var man tvungna att lära sig om kretsloppet av näring och utnyttjande av växelbruk. Man kan i princip säga att användning av gödsel är en av förutsättningarna för människors möjlighet att bli bofasta. (wikipedia.org)
 10. Hemuler som allmän art introducerades redan i den första boken om Muminfamiljen, Småtrollen och den stora översvämningen (1945), där de ursprungligen var tankspridda samlare av olika slag. Dessa samlare hinner sällan tänka på något annat och lägger ner stor möda på att få sina samlingar kompletta. De är till sin natur väldigt formella och saknar sinne för humor. Många hemuler håller sig lite för sig själva men är samtidigt vänskapliga om man inte retar dem. Det som hemuler inte gillar och som inte är typiskt för dem kallar de "ohemult". (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.