Tillaga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tillaga, varianter, uttal och böjningar av tillaga

Tillaga synonym, annat ord för tillaga, vad betyder tillaga, förklaring, uttal och böjningar av tillaga.

Synonymer till tillaga

Andra språk

Tillaga på Engelska

  • cook

Hur används ordet tillaga

  1. en pektinbaserad substans, vanligen tillagad av bär- eller fruktsaft med tillsatt socker som kokas och därefter, om pektinhalten i saften varit tillräcklig, stelnar till gelé. Vissa bär och frukter innehåller naturligt pektin. En del av dessa, till exempel vinbär, har högst pektinhalt när de är knappt mogna. Av sådana pektinhaltiga bär kan man tillaga gelé utan tillsats av yttre geléämnen. Om pektinhalten är för låg får pektinpreparat tillsättas, separat eller i form av socker med tillsatt pektin. Gelé serveras oftast till kötträtter. (källa)
  2. Smak och konsistens är likt kycklingkött. Grodlår är en delikatess med stor efterfrågan, något som har resulterat i att grodpopulationen blivit lidande i länder som Frankrike, Italien och Belgien. Under 1950-talet påbörjades en intensiv import av indisk oxgroda från Indien, men då detta nästan utrotade grodan, infördes 1987 ett exportförbud på arten i Indien. Även i Bangladesh har ett liknande förbud införts. Idag är istället Indonesien största exportland, följt av Kina och Turkiet. Det finns inget givet sätt att tillaga färska grodlår på – de kan kokas och serveras i citronsås, knaperstekas, eller ingå i en frikassé eller soppa. (källa)
  3. Hel karré, med eller utan ben, kan bräseras eller stekas i ugn. Den passar att tillaga på låg temperatur i gryta, lergryta, slow cooker och tryckkokare. Innertemperaturen bör vara 64° C. (källa)
  4. 1838 omgifte sig den tyske köpmannen Carl-Heinrich Knorr med Amalie Henriette Caroline Seyfardt. Med hjälp av hennes förmögenhet grundade han företaget C.H. Knorr GmbH och till en början tillverkade fabriken insatsvaror till kafferosterier. Så småningom utökades verksamheten till att sälja livsmedel och andra kolonialvaror. Affärerna gick bra och företaget expanderade till flera tyska stater. Med tiden rände företaget in i finansiella svårigheter, och fabriken fick säljas 1855. Knorr försökte sig på textilproduktion men 1858 gav företaget sig in i livsmedelsbranschen igen och företaget började sälja egenproducerat livsmedel, främst av torr typ såsom linser, bönor och ärter. Knorrs idé var att försöka konservera maten på ett sätt som bevarade råvarornas näringsinnehåll och konsistens och samtidigt gå snabbt att tillaga. (källa)
  5. Kokkaffe är en klassisk metod för att tillaga kaffe, där vatten tillsammans med grovmalet kaffe kokas upp i exempelvis kastrull eller kaffepanna. Tidigare var detta det vanligaste sättet att tillaga kaffe på i Sverige, men senare har bryggning tagit överhand. På senare år har dock kokkaffet blivit vanligare igen. I en kaffebutik i Göteborg hade försäljningen av kokkaffe tredubblats under åren 2011-2014. (källa)
  6. Många buljonger är vegetariska, och kan vara mycket olika. Man kan ha i olika slags grönsaker, eller tillaga dem på olika sätt. Grönsaksbuljonger kan användas till fågelbröst, diverse soppor, fiskfiléer, skaldjur, blötdjur, kalvkött, grönsaker och allt efter smak. (källa)
  7. Löksoppa är en fransk klassisk maträtt som från början var en maträtt för fattiga men som med åren har växt fram och är nu något de flesta förknippar med Frankrike. Det finns många olika varianter och sätt att tillaga soppan på men de gemensamma grundläggande ingredienserna är bröd, buljong och lök. Soppan är enkel och snabb att tillaga och äts oftast till vardags eller som en förrätt. Den är populär i Frankrike, Europa i allmänhet och i USA. (källa)
  8. Vid normal tillagning kan vitaminer och mineraler till viss del urlakas i kokvatten. Det sker på grund av värme och är inte värre i mikrovågsugn än vid kokning på spis. Mikrovågsugn är ett skonsamt sätt att tillaga mat på eftersom uppvärmningen sker snabbt och inte kräver mycket vatten. (källa)
  9. Pasta började konsumeras i Sverige under 1500- eller 1600-talet. Eftersom vete var svårodlat i norr var pasta lyxmat som först nådde hovet och i allmänhet bara förtärdes vid festliga tillfällen. Under 1930-talet började Sverige på allvar att tillverka pasta industriellt, något man tidigare mest hade importerat. Åtminstone fram till mitten av 1900-talet kallades all pasta i Sverige för makaroner eller makaroni. Under 1930-talet lanserade KF onsdagen som pastadag, då man skulle äta pasta, och kallade den makaronsdag. Kampanjen pågick i omkring 30 år. Under 1950-talet blev idealmakaroner standardpasta. Därefter började makaroner syfta på just idealmakaroner och under följande decennier etablerades pasta långsamt som samlingsnamn. Från 1960-talet blev pasta allt vanligare bland svenskar, särskilt som den gick snabbare att tillaga än potatisen. 1961 lanserades snabbmakaroner. Särskilt under 1980-talet blev det populärt med olika pastasorter med anledning av att Italien vann fotbolls-VM 1982 och svenskarnas ökade intresse för Italien som semesterland. 1986 skrev Lasse Holm hitlåten Cannelloni, Macaroni med bland annat olika pastasorter i texten. (källa)
  10. För att tillaga potatismos kan man antingen använda en potatisstöt, en potatispress eller en elvisp. Använder man mixer eller matberedare kan den höga hastigheten göra att stärkelse utvecklas och moset blir klistrigt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.