Tillagning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tillagning, varianter, uttal och böjningar av tillagning

Tillagning synonym, annat ord för tillagning, vad betyder tillagning, förklaring, uttal och böjningar av tillagning.

Synonym till tillagning

Hur används ordet tillagning

  1. Gaffeln ingår oftast i ett matbestick som används vid förtäring av mat eller som ett köksredskap vid servering och tillagning av mat. Gaffeln är huvudsakligen spridd i Europa, Nordamerika och Sydamerika. I Asien har ätpinnar använts mer flitigt, även om gafflar ökar i popularitet. Gaffeln har generellt två, tre eller fyra spetsar. De äldsta gafflarna man har hittat har hittats i gamla Kinesiska gravar. I Romarriket användes gafflar flitigt, och det finns många exempel på romerska gafflar på museer i Europa. (källa)
  2. Den traditionella svenska grillkorven har en neutral smak och kan kryddas efter tillagning. (källa)
  3. De flesta grisar föds upp i Europa och Kina. De är allätare och ges varierat foder, ibland avfall från livsmedelsindustri och hushåll. Unggaltar brukar kastreras för att undvika lukt vid tillagning, galtlukten, men även sogrisar kan lukta. Galtlukten uppkommer på grund av två hanliga hormoner, androstenon och skatol. Kastreringen är smärtsam och har varit omdebatterad, idag finns ett "vaccin", immunokastrering, som ges två gånger under uppfödningstiden. Grisen vaccineras med en motsvarighet till tillväxthormonet GnRH som verkar genom att minska androstenon så att skatol hinner brytas ned i levern vilket gör att lukten inte uppkommer. I de flesta länder klipper man svansen på dem, så kallad svansklippning eller svanskupering för att de inte ska bita av varandras svansar men i Sverige är detta förbjudet. (källa)
  4. Grishuvud är svinets huvud som styckningsdetalj. Ett helstekt grishuvud kan användas som dekoration på julbord (se julhös), ibland med ett äpple i grisens mun. Köttet i ett grishuvud används även tillsammans med kalvkött vid tillagning av pressylta och äts som smörgåspålägg med till exempel rödbetor. (källa)
  5. Innertemperaturerna för fläskkött varierar men det finns vissa rekommendationer som är värda att följa för att undvika eventuella sjukdomar på grund av felaktig hantering av köttet. Vid tillagning av kött över 65-70°C så dödas många bakterier. (källa)
  6. Havregryn (havregröt) (egentligen flingor av havre) görs av kärnan i havre, som ångas under tryck (autoklaveras) och valsas till flingor. Havre har, liksom många andra sädesslag, ett hårt skal (kli) som inte kan brytas ner av kroppens matsmältning, varför det oftast tas bort före tillagning. Vissa havregrynssorter har delar av kliet kvar, och anses genom detta behålla ett högre järninnehåll. Havregryn är en ingrediens i havregrynsgröt, müsli och olika bakverk, exempelvis matbröd och chokladbollar. Havregryn kan också säljas pulvriserat för användning till välling. (källa)
  7. En kebabstock är en cylinder av pressade skivor av kött (traditionellt lammkött i Turkiet) som används vid tillagning av kebab. Den monteras på ett vertikalt roterande spett i en grillanordning som kallas kebabgrill eller kebabmaskin. När det yttersta lagret på kebabstocken grillats klart skalar man av det i tunna remsor med en kebabskalare. (källa)
  8. Kelp innehåller tämligen höga halter av naturligt glutamat. Det används ofta som smaksättning till buljong och olika grytor, men även för att mjuka upp bönor vid tillagning. Över 90 procent av den kombu som konsumeras är odlad utanför den japanska ön Hokkaido. I den svenska butikshyllan hittar man ofta kelp som torkad och paketerad alg i en välsorterad butik, och som en ingrediens i örtsalt. (källa)
  9. Kinarestaurang (kinakrog) (kinesisk restaurang, kinakrog) är en inrättning som serverar kinesisk mat utanför Kina. Smak och tillagning är vanligen mer eller mindre anpassad till lokalt rådande smak och lokala råvaror. Den har tidigare som regel haft "traditionell" kinesisk inredning och muzak, men nyöppnade restauranger satsar idag något mindre på överlastad etnisk inredning. (källa)
  10. Specialkokböcker inriktar sig ofta på ett område som ingredienser, land eller teknik. Medan kokböcker i väst ofta sorterar recepten efter huvudingrediens (såsom fisk, grönsaker etcetera) sorteras recepten i Japan efter tillagning (såsom frityr och grillning). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.