Uppleta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder uppleta, varianter, uttal och böjningar av uppleta

Uppleta synonym, annat ord för uppleta, vad betyder uppleta, förklaring, uttal och böjningar av uppleta.

Vad betyder och hur uttalas uppleta

Uppleta uttalas upp|leta och är ett verb (lös eller fast sammansättning) -de.

Ordformer av uppleta

Aktiv

uppleta
infinitiv
uppletar
presens
uppletade
preteritum
uppletat
supinum
uppletande
presens particip
uppleta
imperativ

Passiv

uppletas
infinitiv
uppletas
presens
uppletades
preteritum
uppletats
supinum

Perfekt particip

uppletad en
~ + subst.
uppletat ett
~ + subst.
uppletade den/det/de
~ + subst.

Uppleta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Uppleta på Engelska

  • look up

Hur används ordet uppleta

  1. Att detta landskap var ett undantag anses ofta bero på mäster Håkan, som var bödel i Jönköping mellan 1588 och 1638. Håkan tros ha blivit utbildad utomlands och hade bred kunskap om hur häxprocesser gick till i länder som Danmark och Tyskland, där de då var vanligare än i Sverige, och han kände till häxprovet, häxmärket, tortyrmetoder och mycket annat som användes mot häxor utomlands. Håkan hade en lång referenslista som auktoritet på häxor, redan 1588, samma år han anställdes, hotades en frikänd kvinna med att om hon någon gång anklagades igen, skulle mäster Håkan utsätta henne för vattenprovet, två år senare, 1590, dokumenteras han ha utfört detta prov på två kvinnor i Jönköping som sades flyta som gäss, och 1594 berömdes han för att ha "ransakat och uppletat Tyskabillan --- det samma hon förätten bekände huruledes hon den djävulskonsten lärt hade". Den så kallade Tyskabillan, pigan Ingegärd Andersdotter, torterades i Habo socken att erkänna att hon tillsammans med en annan piga, Kerstin i Maden, hade mött "en liten kumpan" på en kulle tre gånger, fått gåvor och försvurit sig åt honom. (källa)
  2. Johan Hadorph erhöll i uppdrag att i sällskap med fornforskaren och runologen Johan Peringskiöld (1654-1720) göra resor i landsorten för att uppleta och avteckna gamla minnesmärken och runstenar. Då samlades det första materialet till det stora runstensverk, som längre fram utgavs av prästen och fornforskaren Johan Göransson (1712-1769) under namn av Bautil. Det svenska runologiska verket Bautil gavs ut 1750. Till sin hjälp vid sammanställningen hade Göransson teckningar och avskrifter gjorda av bland andra Johan Hadorph, Johan Peringskiöld, Nils Wessman och Petrus Törnevall. Bautil är den första samling avbildningar av svenska runstenar som avsågs vara komplett, och verket har haft stor betydelse för kunskap om idag försvunna runstenar och runinskrifter. Det innehåller 1173 träsnitt. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.