Uppleva Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder uppleva, varianter, uttal och böjningar av uppleva

Uppleva synonym, annat ord för uppleva, vad betyder uppleva, förklaring, uttal och böjningar av uppleva.

Synonymer till uppleva

Vad betyder och hur uttalas uppleva

Uppleva uttalas upp|leva och är ett verb upplevde, upplevt el. upplevat, upplevd n. upplevt, pres. upplever.

Ordformer av uppleva

Aktiv

uppleva
infinitiv
upplever
presens
upplevde
preteritum
upplevt
supinum
upplevande
presens particip
upplev
imperativ

Passiv

upplevas
infinitiv
upplevs
presens
upplevdes
preteritum
upplevts
supinum

Perfekt particip

upplevd en
~ + subst.
upplevt ett
~ + subst.
upplevda den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer aktiv

upplevat
supinum

Alternativa böjningsformer passiv

uppleves
presens

Uppleva är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Uppleva på Engelska

 • experience - experience the horrors of war
 • feel, think - I think my work is worthwhile (meaningful)

Hur används ordet uppleva

 1. När dörren till en normaliserad bild av frikyrkan och dess historia öppnas inför ögonen på den allra bredaste publiken är det därför lätt att uppleva det som en händelse. (källa)
 2. Grodperspektiv kallas bilder filmade ur en sådan vinkel att de är riktade uppåt, jämförbart med hur en groda som sitter på marken och tittar uppåt skulle kunna tänkas uppleva sin omvärld. Begreppet används oftast bildligt då man vill framställa något som stort, svåröverskådligt och/eller hotfullt. (källa)
 3. Guldägget är en tävling med syfte att lyfta fram Sveriges mest kreativa och bästa kommunikationslösningar och föra svensk kommunikation framåt. Den kreativa standarden ska höjas. Det ska inspirera och ge mod till en hel bransch. Kommunikationsskapare ska vilja anstränga sig ännu mer och näringslivet ska uppleva den avgörande betydelsen av god kommunikation. Guldägget arrangeras sedan 1961 av Sveriges Kommunikationsbyråer. (källa)
 4. Gyttjebad är en sorts alternativ behandling där en person lägger sig i ett vattenbad som innehåller mycket lera. Gyttjebad kan ibland också kallas för gyttjeterapi och på engelska mud therapy. Gyttjebad används kanske främst inom SPA-branschen där leran kan finnas i en inpackning eller i ett bad och används främst terapeutiskt. Leran har bland annat absorberande egenskaper och gör att blodtrycket stiger, andningen ökar och blodcirkulationen förbättras. I början av en behandling kan man dock uppleva att man kan bli sämre om man lider av en kronisk sjukdom. Man kan också uppleva sig extra sömnig. (källa)
 5. Många äldre personer har vittnat om, att gårdsmusikanten var den som först lät dem uppleva så kallad levande musik. Barn och ungdomar med musikintresse kunde följa spelmannen på hans vandring genom samhället. En mor berättade att "när jag hörde en dragspelare på gården förstod jag att ungen var borta resten av dan". Just denna "unge" debuterade några år senare som dragspelare i en dansorkester, 12 år gammal och klädd i kortbyxor. (källa)
 6. En hallucination är ett sinnesintryck som upplevs som riktigt men vilket uppkommer utan sensoriska stimuli från den yttre verkligheten, och ofta skapas av en förändrad hjärnaktivitet till följd av psykisk störning, psykoaktiva droger eller organiska sjukdomar. Hallucinationer är kognitiva symtom som kan bero på en psykos, men de kan också förekomma hos psykiskt friska personer. (källa)
 7. En pacemaker, även kallad hjärtstimulator eller pulsgenerator, är en elektronisk apparat som opereras in i kroppen hos personer vars hjärtas pumpverksamhet inte alltid fungerar som den ska till följd av fel i hjärtats elektriska fortledningssystem. Exempel på indikation för hjärtstimulatorimplantation är att sinusknutan eller AV-noden inte fungerar tillfredsställande, varvid patienten kan svimma, uppleva svår yrsel eller trötthet. Hjärtstimulatorn är ungefär lika stor som en tändsticksask och placeras under nyckelbenet och därifrån går en eller två elektroder till hjärtat. Hjärtstimulatorn lyssnar av hjärtats egen aktivitet och skickar vid behov elektriska signaler till hjärtats högra förmak och/eller kammare som skickar impulser vidare till muskelcellerna i hjärtats väggar. Hjärtat pumpar sedan ut blod till lungkretsloppet och det stora kretsloppet. Hjärtstimulatorn ersätter alltså sinusknutans och/eller AV-nodens funktion vid behov. (källa)
 8. Humörsvängningar kan bero på stress, droger, sömnproblem eller ha andra orsaker som hänger ihop med livssituationen, händelser eller vardagen. Det kan också bero på till exempel en hormonstörning eller en psykisk störning. I samband med graviditet, förlossning, menstruationen eller klimakteriet kan en del kvinnor uppleva humörsvängningar. Humöret påverkas ofta av till exempel hyperparatyreos och giftstruma. (källa)
 9. För att uppnå ett behagligt inomhusklimat måste temperaturen inomhus upplevas som precis lagom, det skall inte vara för kallt men inte heller för varmt. I praktiken innebär detta en temperatur mellan 20 och 24 °C. Luften måste upplevas som frisk och ren, det vill säga att den skall vara så fri från föroreningar som möjligt och inte störa luktsinnet. Minimum 0,35 liter/s per m2 uppvärmd yta eller 10-15 liter/person. Mer om radonkoncentrationen överstiger 200 Bq/m2. Ljusmängden skall upplevas som tillräcklig, utan att blända eller flimra. Ljudmiljön skall också upplevas som behaglig, fri från buller och andra störande ljud. I praktiken innebär detta minimum ljudklass C i bostäder och lokaler. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.