Varna Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder varna, varianter, uttal och böjningar av varna

Varna synonym, annat ord för varna, vad betyder varna, förklaring, uttal och böjningar av varna.

Synonymer till varna

Vad betyder och hur uttalas varna

Varna uttalas varna och är ett verb -de.

Ordformer av varna

Aktiv

varna
infinitiv
varnar
presens
varnade
preteritum
varnat
supinum
varnande
presens particip
varna
imperativ

Passiv

varnas
infinitiv
varnas
presens
varnades
preteritum
varnats
supinum

Perfekt particip

varnad en
~ + subst.
varnat ett
~ + subst.
varnade den/det/de
~ + subst.

Varna är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Varna på Engelska

 • warn - warning voices, motorists were warned that the roads could be icy

Hur används ordet varna

 1. Fåglars läten används bland annat för att hävda revir, vid val av partner, för att varna, för igenkänning mellan individer och för att ge respons på individer av samma art. (källa)
 2. Ett annat begrepp som etablerades under krigen på Balkanhalvön på 1990-talet är etnisk rensning vilket i princip betyder att en folkgrupp fördrivs från sina hem bara för att de tillhör just den folkgruppen som förövarna inte anses som önskvärda. Begreppet är närbesläktat med folkmord och åtminstone en del anser att det bara vara ett annat ord för folkmord. Den behandling som USA utsatte indianerna för på 1800-talet kan mycket väl kallas etnisk rensning då hundratusentals indianer fördrevs från sina ursprungliga boplatser och/eller förvisades till reservat med usla levnadsvillkor. Många andra mördades i massakrer och ursprungsbefolkningen decimerades under ett drygt sekel med åtminstone 8 %. (källa)
 3. Från Genua kommer bland andra påvarna Innocentius IV, Hadrianus V och Benedictus XV, Christofer Columbus, Niccolò Paganini, och Giuseppe Mazzini. (källa)
 4. Glima (isländska: glíma) är en nordisk form av brottning med anor från vikingatiden som i sin mest kända variant endast har överlevt i obruten tradition på Island. Brottningsformen fanns också i Sverige hos allmogebefolkningen och kallades då bl.a. för Lösatagsglima, Byxtag eller Ryggkast, men dog ut i början av 1900-talet. Glima var således en uppvisningssport i Olympiska sommarspelen 1912 i Stockholm. I dagens isländska glima håller kämparna hela tiden i varandras bälten och försöker kasta den andre till marken medelst lyft, kast och skrevstörtningar. För att möjliggöra grepp såsom i äldre tiders löst sittande kläder bär utövarna nuförtiden ett så kallat glima-bälte med remmar om bägge låren. (källa)
 5. En kontroll/razzia av ett företag som överraskande utförs vid gryningen benämns medialt gryningsräd och utförs då man misstänker att överträdelser har skett i verksamheten. Den kan ske på flera platser samtidigt så att de misstänkta inte kan varna varandra och undanröja bevis. (källa)
 6. Guldgrävarna – en svensk film från 1959. (källa)
 7. I modern tid avses nästan alltid händelser i u-länder som Brasilien (sedan 1983), Tanzania (1989–1999) och Vietnam (1996–2001) där mineralrättigheter inte är väl reglerade eller kontrollerade och där guldgrävarna, garimperos - använder kvicksilver för att extrahera guld. (källa)
 8. De skiljer sig från sina släktingar getterna genom frånvaron av skägg, grövre kroppsbyggnad och genom närvaron av tårsäckar samt genom körtlar mellan klövarna. Även om dessa kännetecken gäller för de flesta arter finns några former som saknar en eller annan av dessa. Både han- och hondjur av vildfår är behornade, hannarna (baggarna) kan ha ytterst imponerande horn, Den asiatiska rasen urial får upp till en meter långa horn, den största vilda arten argali (Ovis ammon) ännu större. Honorna (tackorna) har betydligt mindre horn. Baggens horn är oftast kraftiga och starkt vridna medan tackornas är lättare bakåtböjda. Hårbeklädnaden består hos de utegående arterna av grova stickelhår, mellan vilka det under hösten utvecklas ullhår, som skyddar mot kyla och blåst. Hos hannarna finns ofta en man vid halsen. Pälsens färg varierar mellan vitaktig och mörkbrun och byts ofta under årets lopp. (källa)
 9. Parallellt används ordet i betydelsen av alla slags hantverkare, vilket inbegriper den "mjuka" sidan också, såsom arbete med textilier, vävning, sömnad o.s.v., även om det är vanligare att begreppet används för yrkesutövarna på den "hårda" sidan. (källa)
 10. Healing har inte vetenskapligt bevisats verksamt, men anhängarna till och utövarna av healing hänvisar ofta till olika fall och händelser, där personer påstås blivit botande från olika sorters sjukdomar. Läkarvetenskapen anser att placeboeffekten är en starkt verksam ingrediens i olika healingmetoder och helbrägdagörelser, vid sidan av spontan självläkning. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.