Vederstygglig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder vederstygglig, varianter, uttal och böjningar av vederstygglig

Vederstygglig synonym, annat ord för vederstygglig, vad betyder vederstygglig, förklaring, uttal och böjningar av vederstygglig.

Synonymer till vederstygglig

Vad betyder och hur uttalas vederstygglig

Vederstygglig uttalas veder|stygg|lig och är ett adjektiv -t -a.

Vederstygglig betyder:

Ordformer av vederstygglig

Böjning (i positiv) vederstygglig en ~ + subst. vederstyggligt ett ~ + subst. vederstyggliga den/det/de ~ + subst. vederstygglige den ~ + mask. subst. Komparation vederstyggligare en/ett/den/det/de ~ + subst. vederstyggligast är ~ vederstyggligaste den/det/de ~ + subst.

Vederstygglig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet vederstygglig

  1. Detta är den enda av Shakespeares pjäser som innehåller ett riktigt äktenskapsgräl, det mellan älvkungen Oberon och hans drottning Titania. Ett bärande motiv är hur människor (och feer) transformeras av den sexuella åtrån. Både erotiken och lagen är utpräglat manliga. För Teseus är äktenskapet med amasondrottningen Hippolyta en förlängning av kriget mot amasonerna, dock med könskampen som medel. Som kontrast förläggs ungdomarnas kärlek liksom i Som ni behagar och Köpmannen i Venedig till en zon utom föräldrarnas kontroll. Liksom i Som ni behagar är skogen som ungdomarna beger sig till en asyl från samhällets ordning och krav. I skogen skildras kärleken och åtrån som blind men med utbytbara föremål, allt genom Pucks försorg, Titanias häftiga förälskelse i Botten med åsnehuvudet och ungdomarnas vindlande jakt på varandra, allt skildrat som komediförvecklingar. Titanias förälskelse i den bestialiskt förvandlade Botten är ett straff för att hon försökt sätta Oberon på plats. Bottens förvandling till en best har sin parallell i Helenas belägenhet, hon säger om sig själv, "jag är vederstygglig som en björn / För alla djur jag möter flyr i skräck." (II:2). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.