Behörig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder behörig, varianter, uttal och böjningar av behörig

Behörig synonym, annat ord för behörig, vad betyder behörig, förklaring, uttal och böjningar av behörig.

Synonymer till behörig

Vad betyder och hur uttalas behörig

Behörig uttalas be|hör|ig och är ett adjektiv -t -a.

Behörig betyder:

Ordformer av behörig

Böjning (i positiv) behörig en ~ + subst. behörigt ett ~ + subst. behöriga den/det/de ~ + subst. behörige den ~ + mask. subst.

Behörig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Behörig på Engelska

  • fitting, proper, qualified, competent, due, permitted - at the proper distance, only two applicants were found to be qualified

Hur används ordet behörig

  1. Adelsbrev är ett dokument i vilken en behörig myndighet utfärdar eller bekräftar ett adelskap. Adelsbrev är kända från medeltiden och utfärdas än idag i vissa länder. I de länder där dokumentet även innehåller rätt att föra heraldiskt vapen kallas det även för sköldebrev eller vapenbrev. (källa)
  2. Det var engelsmannen Samuel Clegg som 1816 konstruerade den första gasmätaren. Mätaren har en anordning som omvandlar gasflödet till en mekanisk rörelse eller en elektrisk signal samt ett räkneverk. Det finns speciella gasmätare för industriändamål. För mätning av hushållsgas (stadsgas och/eller naturgas) installerar energileverantören en gasmätare. Före gasmätarens finns en avstängningsventil. Gasmätarens anslutningar till gasledningen förseglas med en plomb. Plomben får bara brytas av behörig personal. (källa)
  3. God tro (latin bona fides, franska bonne foi, tyska guter Glauben) är en juridisk term som står för att en person som tar emot något från en annan person har föreställningen eller uppfattning att den senare verkligen är behörig som fångesman. Det innebar, i synnerhet förr i svensk rätt, att den senare personen hade befogenhet att låta mottagaren få den rätt som avses. (källa)
  4. Lärarutbildning finns vid flera högskolor i Sverige. Utbildning sker vid institutionerna för utbildningsvetenskap, som i sin tur kan vara olika döpt vid olika lärosäten. Lärarutbildningen för förskola, förskoleklass och åren 1-(5/)6 inom grundskolan, är på minst 210hp högskolepoäng. Lärarutbildningen för år (6/)7-9 inom grundskolan, gymnasiet och vuxenutbildningen, är på minst 270 hp högskolepoäng. Behörigheter till gymnasienivå baseras på antal poäng, där svenska och samhällskunskap kräver 120 hp vardera till skillnad mot övriga ämnen där lärare med 90hp i minst två ämnen är behöriga. En lärare behörig på gymnasiet är alltså behörig i det som förr kallades högstadiet. (källa)
  5. I Sverige skall en auktoriserad larminstallatör ha en behörig ingenjör anställd och auktorisationen utfärdas av SSF. Inga anställda på företaget får förekomma i belastningsregistret, dessutom krävs mer långtgående kontroller för att få behörighet till extra känsliga anläggningar, såsom försvarsmaktens och ordningsmaktens lokaler. Alla anställda har tystnadsplikt. Alla anläggningar omfattas av larmlagen. (källa)
  6. För att testa funktionen finns en speciell brytare som via ett motstånd förbikopplar strömtransformatorn och åstadkommer en felström. Jordfelsbrytaren bör testas var 6:e månad genom att trycka in testknappen. Vid tveksamhet om jordfelsbrytarens funktion skall alltid behörig elektriker kontaktas. Vid installationer i kalla, fuktiga eller dammiga utrymmen läggs vikt vid att jordfelsbrytaren tillsammans med de andra komponenterna är korrekt kapslade (inneslutna i en skyddskapsling med högre IP-klass avsedd för mer krävande miljö än normal inomhusmiljö). Funktionstest bör i sådana miljöer utföras oftare än var 6:e månad, då den mekaniska utlösningsmekanismen påverkas av framförallt fukt och damm. (källa)
  7. För att få ut sin kantorsexamen och därmed bli behörig för kantorstjänst i Svenska kyrkan krävs även att kantorsutbildningen kompletteras med Svenska kyrkans grundkurs. Kursen är läses parallellt som en del av utbildningen i folkhögskoleformen men läses separat under en termin vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut vid högskolestudier. (källa)
  8. Jämte allmänna provet finns även förlängda kunskapsprov, på 75 respektive 90 minuter, där 90-minutersprovet är muntligt. Dessa förlängda prov är endast för de med läs- skrivsvårigheter. Myndigheten beslutar efter underlag som eleven skickar till Trafikverket vilket prov som det blir. Tänk på att underlaget från läkare eller annan behörig maximalt får vara två år. (källa)
  9. Statens va-nämnd har inte ansetts behörig att besluta om kvarstad. (källa)
  10. Behörig att inneha kyrkoherdetjänst är den som tjänstgjort minst tre år som präst i Svenska kyrkan, har genomgått den utbildning som har fastställts av Kyrkostyrelsen och som förklarar sig beredd att "i alla uppgifter tjänstgöra tillsammans med andra som vigts till kyrkans vigningstjänst oavsett deras kön". För vikariat kortare än tre månader medges undantag från regeln. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.