Bärga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bärga, varianter, uttal och böjningar av bärga

Bärga synonym, annat ord för bärga, vad betyder bärga, förklaring, uttal och böjningar av bärga.

Synonym till bärga

Vad betyder och hur uttalas bärga

Bärga uttalas bärga och är ett verb -de.

Bärga betyder:

Ordformer av bärga

Aktiv

bärga
infinitiv
bärgar
presens
bärgade
preteritum
bärgat
supinum
bärgande
presens particip
bärga
imperativ

Passiv

bärgas
infinitiv
bärgas
presens
bärgades
preteritum
bärgats
supinum

Perfekt particip

bärgad en
~ + subst.
bärgat ett
~ + subst.
bärgade den/det/de
~ + subst.

Bärga är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Bärga på Engelska

  • salvage, save, rescue - tow a car
  • gather, bring in - harvest, make hay
  • contain oneself

Hur används ordet bärga

  1. Gårding (av holländska gording) är ett rep som används för att bärga ett råsegel eller för att dämpa eller ta vinden ur det. Gårdingarna sitter fast antingen vid seglets undre lik (bukgårdingar) eller vid dess stående lik (nockgårdingar), och leds därifrån på seglets förkant genom block över eller på rån. De gårdingar som sitter på seglets akterkant kallas slabbgårdingar (buk- och nockslabbgårdingar). Gårdingar namnges efter de segel de tillhör, till exempel fockebuk- och fockenockgårdingar, stormärsedämpgårding och så vidare. (källa)
  2. Röjdykare är ett av Sveriges elitförband. Röjdykarna är specialutbildade dykare vars uppgift innefattar att söka efter, dokumentera, bärga eller destruera minor. (källa)
  3. Sjöfynd är övergivna fartyg eller skeppsvrak eller redskap eller gods, som hör till fartyg, såväl sådant tas upp från botten eller anträffas flytande på vattnet eller uppdrivet på stranden i inom svensk skärgård eller vid svensk kust eller i rikets segelbara insjöar, floder eller kanaler. Var och en som bärgar ett sjöfynd är skyldig att anmäla fyndet till en polismyndighet, tjänsteman vid kustbevakningen eller tulltjänsteman. (källa)
  4. Den möjligtvis äldsta beskrivningen av en flytdocka finns i den italienska boken "Descrittione dell'artifitiosa machina" från 1560. Där presenteras flytdockan som en ny metod att bärga grundstötta fartyg. (källa)
  5. I tidiga lagtexter – alla landskapslagar utom Hälsingelagen – förekommer dock hänvisningar till slaveri, och man kan där utläsa att arbetsslavarna sysslade med skötseln av boskapen, fiskade och arbetade i skogen om de var manliga, och att de lagade mat, mjölkade kor, skötte handkvarnar och hölls som bihustrur om de var kvinnliga. Såväl fria som ofria arbetade troligen även med att bärga skördar och att bygga inhägnader för boskap. (källa)
  6. Bärgning till sjöss, sjöbärgning, kan i sin enklaste form handla om att bogsera en båt som fått motorstopp. Det kan också vara så invecklat som att bärga ett sjunket vrak från havsbottnen. Vid bärgning kan av den eller de som utfört uppdraget begära skälig bärgarlön av last samt farkost. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.