Krossa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder krossa, varianter, uttal och böjningar av krossa

Krossa synonym, annat ord för krossa, vad betyder krossa, förklaring, uttal och böjningar av krossa.

Synonymer till krossa

Vad betyder och hur uttalas krossa

Krossa uttalas krossa och är ett verb -de  slå sönder   korsa, fara över; krossa Atlanten.

Ordformer av krossa

Aktiv

krossa
infinitiv
krossar
presens
krossade
preteritum
krossat
supinum
krossande
presens particip
krossa
imperativ

Passiv

krossas
infinitiv
krossas
presens
krossades
preteritum
krossats
supinum

Perfekt particip

krossad en
~ + subst.
krossat ett
~ + subst.
krossade den/det/de
~ + subst.

Krossa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Krossa på Engelska

  • crush - the opposition was crushed, broken glass

Hur används ordet krossa

  1. Man vet inte om gorillan, utan att vara retad eller sårad, anfaller människor. I regel tycks den gå ur vägen för dem. Många berättelser om gorillans farlighet är överdrivna. Anfaller den gör den det gående på alla fyra eller hoppande. Vid anfallet tycks den dock ibland resa sig och försöka krossa sin motståndare genom en omfamning med de starka armarna, annars är hörntänderna anfallsvapnet. Att gorillor rövar bort kvinnor och barn är en myt. (källa)
  2. Havskatten har en avlång kropp med ett stort huvud. Kroppen är grå- till brunaktig med flera mörkare tvärband. Även den långa ryggfenan är bandad. Den kan bli upp till 130 centimeter lång, och väga upp till 22 kilogram. Käkarna, som är försedda med kraftiga tuggmuskler, har en karakteristisk tandbeväpning med långa, spetsiga tänder längst fram, och knölformiga tänder längre bak på gombenen, plogbenet och underkäkens bakre del, som används för att krossa födan. (källa)
  3. Efter att man tagit honungskakorna från bina avtäcker man först täckvaxlocken från vaxcellerna och sedan slungar (centrifugerar) man ut honungen ur kakorna. Det går också att krossa kakorna och pressa ut honungen. Därefter sker grovsilning och finsilning för att få bort oönskade partiklar från vaxkakorna. I industriell honungsproduktion byts ofta silningen mot klarning i tank, där oönskade partiklar istället kan skummas av från ytan efter längre tids lagring i kontrollerad temperatur. (källa)
  4. De första benparet, som ärörligt i olika riktningar, bär kraftigt utbildade, i genomskärning ovala gripsaxar ("klor"), den ena mycket större och med runda knölar på skärytan, avsedd att krossa födan, medan den andra är smalare och har en vassare skäryta. Denna asymmetri av gripsaxarna är 50:50 fördelat mellan en större gripsax på vänster eller höger sida, beroende på vilken sida som använts mest frekvent under uppväxten. Andra och tredje benparet är även de försedda med gripsaxar, medan 4:e och 5:e paren slutar med en enkel klo. De två bakersta benparen är vanligen de hummern använder för att förflytta sig. I vatten går hummern vanligen framåt på havsbottnen, men den kan även gå baklänges. Den kraftiga stjärten med sin i flera flikar delade stjärtfena använder hummern då den behöver fly för att snabbt simma bakåt i vattnet. På basen av 3:e respektive 5:e bröstbensparet mynnar könsorganen. (källa)
  5. Med elektriciteten kom också eldrivna kaffekvarnar som istället för att krossa bönorna hackade sönder dem med knivar, som en mixer eller eldrivna kaffekvarnar som fungerar på samma sätt som de manuella med valsar. Då blev det också modernt att köpa färdigmalda kaffebönor och kaffekvarnen för hemmabruk föll i glömska. (källa)
  6. Kattdjur har 20 hals-, rygg- och ländkotor, 2-3 korskotor, och 15-29 svanskotor, undantaget manxkatter som mer eller mindre saknar svans. De har 30 tänder, utom lodjuret som har 28, och dessa är helt anpassade till en diet av rått kött. Alla molarer och premolarer har utvecklats till rovtänder. De vassa glesa tänderna duger därför bra till att slita loss kött från byten men inte till att tugga. Den fjärde premolaren (övre rovtanden) är mycket vass men är även utformad så att den kan krossa ben. Underkäken är tämligen smal, och käkarna korta men kraftiga. Bettet är så starkt att de kan släpa byten långa sträckor, men det beror även på de stora tinningsmusklerna. Kattdjur har kort tarm, 3-5 gånger så lång som kroppen, anpassad för den lättsmälta köttdieten. (källa)
  7. Olof Anderssons son Börge (1632–1711), som var hejderidare eller jägmästare över hela Älvsborgs län, tog sig namnet Knös. Skälet till namnvalet kan vara att statens skogsförvaltning var militärt organiserad och detta gjorde att Börge behövde ett soldatnamn och ett namn som gav status och pondus i yrkesrollen, knös kan härledas ur fornsvenskans knusa, som betyder 'krossa', 'slå sönder' eller 'framstående man'. Börge Knös var gift med Gunnur Lechander (1648–1711) och de fick fyra barn: Christina (gift Bergendahl), Olof, Petter och Brita (gift Högberg och Liljedahl). (källa)
  8. Stenkross – en maskin för att krossa stora stycken av sten eller malm till mindre stycken. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.