Mena Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder mena, varianter, uttal och böjningar av mena

Mena synonym, annat ord för mena, vad betyder mena, förklaring, uttal och böjningar av mena.

Synonymer till mena

Vad betyder och hur uttalas mena

Mena uttalas mena och är ett verb menade äv. mente, menat äv. ment, menad äv. ment, pres. menar.

Mena betyder:

Ordformer av mena

Aktiv

mena
infinitiv
menar
presens
menade
preteritum
menat
supinum
menande
presens particip
mena
imperativ

Passiv

menas
infinitiv
menas
presens
menades
preteritum
menats
supinum

Perfekt particip

menad en
~ + subst.
menat ett
~ + subst.
menade den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer aktiv

mente
preteritum
ment
supinum

Alternativa böjningsformer passiv

mentes
preteritum
ments
supinum

Alternativa böjningsformer perfekt

particip ment en
~ + subst.
ment ett
~ + subst.
menta den/det/de
~ + subst.
mente den
~ + mask. subst.

Mena är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Mena på Engelska

  • mean, believe - the leader of the Centre Party advocated that nuclear power be phased out as soon as possible
  • intend, mean - have serious intentions, you mean you can', t come?

Hur används ordet mena

  1. En gudsbild är den föreställning människor gör sig om Gud. Det kan mena Guds egenskaper, tankar och uppenbarelseformer, men även bokstavligt, Guds utseende och kropp. Guds egenskaper och tankar är betydligt svårare än utseendet, då alla teistiska religioner har olika syn på Guds vilja. (källa)
  2. Maliriket lade under sig området efter slaget vid Kirina 1235. Så småningom försvagades detta rike av inre motsättningar och splittrades på 1400-talet upp i olika hövdingadömen. Ett av dessa, Songhairiket lyckades efter hand lägga under sig de andra hövdingadömena och blev både större, rikare och mer välmående än sina föregångare - inte minst tack vare handeln med de portugisiska handelsmän som från 1445 bytte alkoholdrycker, textilvaror och eldvapen mot guld och slavar. (källa)
  3. Hjärt- och kärlsjukdomar eller kardiovaskulära sjukdomar är ett samlingsbegrepp som rör sådana sjukdomar som drabbar cirkulationsorganen hjärtat och/eller blodkärl (artärer och vener). Exempel på sådana sjukdomar är hjärtinfarkt och stroke som kan orsakas av ateroskleros och tromboembolism. Även om begreppet tekniskt sett kan omfatta alla sjukdomar i det kardiovaskulära systemet brukar man oftast mena åkommor relaterade till åderförkalkning. (källa)
  4. Katakres är en (till synes) ologisk sammanblandning av ord, uttryck eller bilder som kan vara både medveten och omedveten. Ordet katakres kommer från grekiskans κατάχρησις (katachresis) som betyder "missbruk" (jämför latinets abusio). En katakres kan vara humoristiskt menad eller en helt ofrivillig groda. (källa)
  5. Med kondition (även på slang kallad "kondis" eller ibland även "flåset") brukar man mena kroppens förmåga att utföra ett långvarigt, submaximalt arbete. Det kallas även aerob uthållighet eller syreupptagningsförmåga eftersom konditionen är ett mått på hur man kan tillgodogöra sig det syre man andas in. Syreupptagningsförmåga, mäts vanligtvis i enheten ml / (kg×min ), det vill säga den maximala volymen syre i milliliter som kan tillföras varje kilogram kroppsvävnad per minut. Bland män är medelvärdet 45 ml/(kg×min), bland vältränade idrottsmän inom uthållighetsidrott är värden uppemot 85-90 inte sällsynta. Gunde Svan sägs ha mätt 91 ml/kg/min och Charlotte Kalla 74 ml/kg/min. Kondition är en viktig indikator på hur väl hjärtats kärl fungerar. Den maximala syreupptagningsförmågan per kilo kroppsvikt är normalt högst hos uthållighetsidrottare, cyklister och längdskidåkare då dessa idrotter kräver hårt arbete under längre tidsintervaller. De högsta absoluta värdena ses ofta hos betydligt tyngre uthållighetsidrottare som begränsas av hjärtats förmåga att pumpa maximala pulsen, hjärtats slagvolym och hjärtats ejektionsfraktion. (källa)
  6. Neutroner och protoner (nukleoner) i atomkärnan hålls ihop av den fundamentala kraft som kallas stark växelverkan. En atomkärna är ett system som strävar efter så låg energinivå som möjligt i form av bindningsenergi. De kärnor i naturen som har lägst energinivå, är därmed stabilast, de som är ungefär av samma storlek/viktförhållande som järn har lägst energinivå på atomnivå. Tyngre och lättare kärnor har därför i någon mening ett överskott på bindningsenergi. Denna obalans kan teoretiskt sett användas på två sätt för att utvinna energi, med fission och fusion. Fission utnyttjar att vissa kärnor som är tyngre än järn kan bli stabilare genom att klyvas och att processen avger överskottsenergi. Fusion utnyttjar det omvända förhållandet, att vissa atomkärnor som är lättare än järn kan göra sig av med sin överskottsenergi genom att atomkärnor slås ihop. Den hopslagna atomkärnan har sammantaget lägre energinivå än ursprungsatomkärnorna. (källa)
  7. Lantdag är namnet på en folkrepresentation i en delstat eller underlydande land (medan hela landets parlament kallas riksdag eller förbundsdag). Namnet har använts i Estland, Kurland, Livland och Finland under den ryska tiden och i svenska besittningar, och används alltjämt för delstatsparlamenten i Tyskland och Österrike (tyska: Landtag), med undantag för de tyska delstater som är stadsstater. (källa)
  8. Loser är en amerikansk romantisk-drama-komedi från 2000 i regi av Amy Heckerling med Jason Biggs och Mena Suvari i huvudrollerna. Filmen hade Sverigepremiär den 10 november 2000 och släpptes på video den 25 april 2001. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.