Nordism Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder nordism, varianter, uttal och böjningar av nordism

Nordism synonym, annat ord för nordism, vad betyder nordism, förklaring, uttal och böjningar av nordism.

Vad betyder och hur uttalas nordism

Nordism uttalas nord|ism [-is´m] och är ett substantiv -en.

Nordism betyder:

Ordformer av nordism

Singular

nordism
obestämd grundform
nordisms
obestämd genitiv
nordismen
bestämd grundform
nordismens
bestämd genitiv

Nordism är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet nordism

  1. Nordism är en rörelse som strävar efter nära samarbete mellan staterna i Norden. Nordism går också ut på att de nordiska länderna ska bli behandlade likadant. I vissa fall kan dessa starka nordiska samarbeten ske på bekostnad av andra internationella samarbeten.
  2. Många gånger bygger nordismen på en ideologi som ser de stora kulturella likheterna mellan de nordiska länderna. Bland olikheterna ser många också möjligheterna att utnyttja det bästa från varje nordiskt land. Nordismen kan då förespråka ett starkt kulturellt samarbete mellan länderna. Även politisk nordism förekommer. I vissa mer extrema fall kan nordistisk politik gå ut på att skapa en nordisk union som innebär ett mycket tätt samarbete mellan nordiska länder. Många som förespråkar denna lösning vill lämna Europeiska unionen (EU) för att istället skapa en nordisk union som alternativ. Nordistisk politik går ofta ut på att skapa ett starkare nordiskt samarbete, ibland på bekostnad av de övriga internationella samarbetena. Det kan alltså gå ut på att skapa samnordiska tullunioner, och försvarssamarbeten men i stället delta mindre inom övriga internationella europeiska samarbeten. Det finns också de som vill slå ihop Norden till en stat, och bland dessa vill vissa ha enhetsstat och andra förbundsstat.
  3. Förespråkare för nordismen förespråkar oftast samarbeten mellan Sverige, Danmark och Norge. I vissa fall räknas Finland med, men inte alltid då landet har ett majoritetsspråk (finska) som avviker. Ibland räknas även Island in. I vissa fall till och med de danska självstyrande områdena Färöarna och Grönland, men dessa områden förekommer mer sällan i dessa sammanhang.
  4. Ett särfall bland nordismen är ett litet politiskt parti som heter Ny Framtid som förespråkar en nordisk union i nordistisk anda. De vill att Sverige lämnar EU och bildar union med Norge och Finland, ibland nämns även Island. Däremot nämner de ytterst sällan Danmark. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.