Oartig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder oartig, varianter, uttal och böjningar av oartig

Oartig synonym, annat ord för oartig, vad betyder oartig, förklaring, uttal och böjningar av oartig.

Synonymer till oartig

Vad betyder och hur uttalas oartig

Oartig uttalas o|art|ig och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av oartig

Böjning (i positiv) oartig en ~ + subst. oartigt ett ~ + subst. oartiga den/det/de ~ + subst. oartige den ~ + mask. subst. Komparation oartigare en/ett/den/det/de ~ + subst. oartigast är ~ oartigaste den/det/de ~ + subst.

Oartig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Oartig på Engelska

  • rude

Hur används ordet oartig

  1. En eufemism kan vara ett uttryck för politisk korrekthet, men kan också användas eftersom den mer gängse termen är nedlåtande eller oartig. För ett och samma begrepp kan det finnas flera olika termer som är eufemismer, neutrala eller nedlåtande och som ibland används parallellt. Med tiden kan det ske en glidning så att eufemismen ses som neutral och så att behov av en ny eufemism uppstår. Det idag neutrala begreppet "intellektuell funktionsnedsättning" är en eufemism för det tidigare använda ordet "utvecklingsstörning", som innan dess var en eufemism för det föråldrade begreppet "idiot", vilket var en eufemism för "sinnesslö". (källa)
  2. Parissyndromet är en psykosomatisk sjukdom som kan orsaka snabba hjärtslag, yrsel och hallucinationer vid Parisbesök. Sjukdomen drabbar årligen ett dussintal japanska turister, vanligen kvinnor. Fenomenet beror på en extrem kulturchock när en idealiserad och romantiserad föreställning om Paris möter upplevelsen av oartig och ohövlig servicepersonal, smutsiga gator, språkförbistringar och andra kulturella skillnader. (källa)
  3. Med tidens gång reser hon sedan till London för att studera, där träffar hon Terrius Terry G. Grandschester, som först ger intrycket av att vara oerhört oartig, elak och retfull. Men efter tre månader i Skottland under sommaren blir de förälskade och Candy får även sin första kyss. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.