Reflex Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder reflex, varianter, uttal och böjningar av reflex

Reflex synonym, annat ord för reflex, vad betyder reflex, förklaring, uttal och böjningar av reflex.

Synonymer till reflex

Andra språk

Reflex på Engelska

 • reflex, reflection - reflections of the current debate, the reflections of the street lights in the wet asphalt
 • reflex (movement) - involuntary movement
 • reflector

Hur används ordet reflex

 1. Hornhinnan, på latin cornea, är den yttersta hinnan i ögat, "ögats fönster mot omvärlden". Hornhinnans främsta uppgift är att skydda ögat mot skräp och beröring. Hornhinnans epitel är känsligt för beröring, och om en fast kropp eller lite skräp vidrör hornhinnan reagerar epitelet omedelbart och utlöser en reflex som stänger ögonlocket. Hornhinnan byggs upp av fem skikt: 1. epitel (5-6 cellskikt) 2. Bowmans membran (består av kollagenfibriller) 3. stroma (består av kollagenfibrer och glukosaminoglukaner samt keratocyter) 4. Descemets membran (består av kollagen, laminin och fibronectin) 5. endotel (1 cellskikt). (källa)
 2. Klassisk inlärning (även kallad klassisk betingning) involverar en obetingad stimulus och en obetingad respons, samt en betingat stimulus och en betingad respons. Den obetingade stimulus väcker en obetingad respons hos organismen utan att någon tidigare inlärning har orsakat detta, vilket kallas för en reflex. Då en tidigare neutral stimulus upprepade gånger förekommer samtidigt som den obetingade stimulus, blir den neutrala stimulus en betingad stimulus, som väcker den betingade responsen utan att den obetingade stimulus förekommer. (källa)
 3. Kliande är en skrapande eller smekande hudkontakt. Att klia som svar på klåda är en reflex hos människan och andra djur, för att få bort insekter och andra parasiter, rensa bort smuts eller förbättra blodcirkulationen. (källa)
 4. Patellarreflex eller knäreflex är en reflex som innebär att när ett lätt slag träffar strax under knäskålen så sträcks benet ut. Det är en monosynaptisk reflex. (källa)
 5. Leende eller smil är ett ansiktsuttryck som signalerar glädje, lycka eller nöje. Det kan också vara ett ofrivilligt uttryck för ångest. Leendet skapas av ansiktsmuskler och styrs av vilja eller reflex. (källa)
 6. Uttänjning av magsäcken (Gaster) påverkar via så kallade långa reflexer peristaltiken i tjocktarmen (Kolon) på ett sätt som syftar till att transportera ut material ur tarmsystemet för att bereda plats för nytt – så kallad gastrokolisk reflex. (källa)
 7. Pupillen ser ut att vara svart eftersom det mesta av ljuset som träffar pupillen absorberas av vävnader inuti ögat. Hos människan och många djur (men få fiskar) kontrolleras storleken av pupillen av reflexmässiga sammandragningar och utvidgningar av regnbågshinnan för att anpassa mängden av ljus som tränger in i ögat. Detta kallas pupillär reflex. I dagsljus har människans pupill en diameter på cirka 1,5 millimeter, i svagt ljus ökas diametern till cirka 8 millimeter. Men den kan även påverkas av drogpåverkan eller av olika känslor (vid till exempel förälskelse/kärlek så kan pupillerna hållas vidgade av glädjen/endorfinerna i blodflödet). (källa)
 8. Patellarreflex eller knäreflex är en reflex som innebär att när ett lätt slag träffar strax under knäskålen så sträcks benet ut. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.