Robust Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder robust, varianter, uttal och böjningar av robust

Robust synonym, annat ord för robust, vad betyder robust, förklaring, uttal och böjningar av robust.

Synonymer till robust

Vad betyder och hur uttalas robust

Robust uttalas robust [-us´t] och är ett adjektiv; n. robust, -a.

Robust betyder:

Ordformer av robust

Böjning (i positiv) robust en ~ + subst. robust ett ~ + subst. robusta den/det/de ~ + subst. robuste den ~ + mask. subst. Komparation robustare en/ett/den/det/de ~ + subst. robustast är ~ robustaste den/det/de ~ + subst.

Robust är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Robust på Engelska

  • robust - sturdy, rugged

Hur används ordet robust

  1. Medan CNBC också kunde konstatera att retail-kulturen tidigare belönade företag med en "robust" mängd antal butiker beskrev exempelvis Suzanne Mulvee från just CoStar Group att "friktionen pressar hyresvärdar att sänka hyrorna". (källa)
  2. Hjulring, är i ett trähjul en ring av metall (stål) som håller ihop lötarna och hjulet i sin helhet, den fungerar således även som en robust och slitstark slitbana. (källa)
  3. Kallblod är beteckning för tyngre drag- och vagnshästar och används mest i jordbruk eller annat dragarbete (till exempel dra stockar i skogen). Den har i allmänhet ett mer flegmatiskt temperament än de lättare hästarna och kännetecknas av en kraftig, robust och mycket muskulös exteriör och inte sällan kraftigt hovskägg på benen. Det finns även lättare kallblodshästar som nordsvensken och den norska dölehästen som numera är ett vanligt inslag inom travsporten som annars domineras av varmblodshästar. (källa)
  4. Kattugglan är en robust fågel, 37–43 centimeter lång med ett vingspann på 81–96 cm. Likt andra ugglor är dess ögon placerade frontalt för stereoskopisk syn. Den har ett ganska platt ansikte och saknar örontofsar. Huvudet är stort och rundat och ansiktsrundeln som omger de mörkbruna ögonen är vanligen ganska omönstrad. Nominatformen har två morfer som skiljer sig åt i färg. Den ena har rödbrun ovansida och den andra gråbrun, men mellanformer förekommer också. Båda morfernas undersidor är vitaktiga och brunstrimmiga. Arten uppvisar könsdimorfism då honan är betydligt större än hanen, 5 % längre och mer än 25 % tyngre. (källa)
  5. I en dynamisk mikrofon (av elektrodynamisk) omvandlas ljudvågorna till elektriska signaler genom att ett membran med en elektrisk spole rör sig i ett fast magnetfält. Mikrofonen blir därför robust och tål höga ljudtryck, men på grund av högre vikt i det rörliga systemet (membran och spole) klarar den snabba förlopp (transienter) och höga frekvenser sämre än kondensatormikrofonen. En dynamisk mikrofon är tålig och pålitlig och används främst i PA-system och i kommunikationsanläggningar. (källa)
  6. Konstruktionen med en tät, mjuk plastpåse i en robust låda av kartong (engelska bag in box, 'påse i låda') är inte unik för lådvin. Lådviner kommer dock vanligen med en kran som gör det enkelt att tappa vin i glas. Förpackningen underlättar transport genom att den väger mindre, inte spricker och är lättare att trava, eftersom den är blockformad. Det finns också ofta ett bärhandtag. Förpackningen är mer miljövänlig att tillverka och transportera än glas- och plastflaskor. I vissa länder säljs billiga viner i 5- och 10-litersförpackningar. I Sverige säljs lådviner främst i 3-litersförpackningar, men även 1,5-litersförpackningar förekommer. (källa)
  7. Majrovan är en robust rotfrukt som kan skördas bara någon månad efter sådd och sällan angrips av skadedjur. Rova (foderrova) som var stapelföda under vikingatiden är ej densamma som majrova utan avsevärt större och längre. Efter vinterförvaring omplanteras rovan och bär då frö i stora mängder. Rovan klarar vårt vinterklimat utmärkt och lagrades förr i skyl (d.v.s. utomhus under granris täckt med hudar eller textil). (källa)
  8. En mugg är en robust typ av kopp som ofta används för att dricka varma drycker, såsom kaffe, te eller choklad. Muggar har ofta handtag och rymmer en större mängd vätska än andra typer av koppar. I formella miljöer används sällan muggar till servering. (källa)
  9. Overhead kan även syfta på ett fenomen inom ingenjörskonsten. De extra designinslagen som behövs för att tillfredsställa systemets behov kallas overhead. Till exempel kan en integrerad krets som drar mycket ström behöva en mekanism för värmeskingring och ett robust nätaggregat. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.