Tidsanda Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tidsanda, varianter, uttal och böjningar av tidsanda

Tidsanda synonym, annat ord för tidsanda, vad betyder tidsanda, förklaring, uttal och böjningar av tidsanda.

Vad betyder och hur uttalas tidsanda

Tidsanda uttalas tids|anda och är ett substantiv.

Ordformer av tidsanda

Singular

tidsanda
obestämd grundform
tidsandas
obestämd genitiv
tidsandan
bestämd grundform
tidsandans
bestämd genitiv

Tidsanda är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tidsanda

  1. Generationsroman är ett begrepp inom litteraturen som brukar användas om böcker som dels porträtterar en speciell tidsanda, men som ändå även lyckas porträttera en tidlöshet. Begreppet är inte etablerat inom litteraturvetenskapen men används ofta ändå, i synnerhet i litteraturrecensioner och i baksidestexter. Begreppet syftar ofta på romaner om unga vuxna som identifierar sig själva som vilsekomna i en stor värld, såsom till exempel Jack av Ulf Lundell, Räddaren i nöden av J. D. Salinger och Hey Princess av Mats Jonsson, men även andra romaner – exempelvis Maken av Gun-Britt Sundström – som skildrar en tidsepok på en speciell plats kan falla inom begreppets ramar. (källa)
  2. Tidsanda, även Zeitgeist som är ett tyskt uttryck som bokstavligt översätts som: Zeit, tid, Geist, ande, betyder "tidsålderns och det dåvarande samhällets anda". Med tidsanda avses det intellektuella, kulturella, etiska och politiska klimatet under en viss tidsperiod, jämför doxa och endoxa. På tyska har ordet många olika meningar, inklusive det faktum att Zeitgeist bara kan observeras i händelser som redan skett. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.