Udda Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder udda, varianter, uttal och böjningar av udda

Udda synonym, annat ord för udda, vad betyder udda, förklaring, uttal och böjningar av udda.

Synonymer till udda

Vad betyder och hur uttalas udda

Udda uttalas udda oböjligt och är ett adjektiv.

Udda betyder:

Ordformer av udda

Böjning (i positiv) udda en/ett/den/det/de ~ + subst.

Udda är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Udda på Engelska

 • odd - an odd number
 • unusual, odd - original, odd (unmatching) clothes, an unusual figure

Hur används ordet udda

 1. Tindra Nilsson, 10, lyckades fånga en minst sagt udda fågel på bild. (källa)
 2. Ordet adventsljusstake används även om elektriska ljusstakar. Dessa har vanligtvis sju ljus i pyramidform, men även andra antal ljus förekommer (vanligen udda antal) och ljusstakarna kan ha olika utformningar. Elljusstakar är ofta tillverkade i trä, mässing eller plast. Dessa ställs vanligen fram i hemmets fönster den första advent, ibland i sällskap med adventsstjärna och annat fönsterpynt. I Sverige står den kvar till Tjugondag Knut (Tjugondedag jul), i övriga delar av världen till Trettondedag jul. (källa)
 3. inte spelar på udda tider (kan anses som förargelseväckande beteende eller ofredande). (källa)
 4. I delar av Tyskland, främst Berlin, Hamburg och områden i norra Tyskland som tidigare tillhörde staten Preussen, är moturs numrering fortfarande i bruk på många äldre gator, medan det vanligare europeiska systemet med växelvis numrering med udda och jämna nummer på olika sidor av gatan använts för ny numrering av gator sedan mellankrigstiden. Ett känt exempel på en gata med moturs numrering är Kurfürstendamm i Berlin. (källa)
 5. Hästdjuren tillhör ordningen uddatåiga hovdjur (Perissodactyla) som kännetecknas av hovar och ett udda antal tår på varje fot. De har rörlig överläpp och tänder som med likartad formel. Detta visar att hästdjuren delar en gemensam förfader med tapirer och noshörningar. (källa)
 6. Positiv interferens inträffar när fas-skillnaden mellan vågorna är en multipel av 2π, medan negativ interferens inträffar när fas-skillnaden är en udda multipel av π. Om fas-skillnaden är en annan vinkel änågon av dessa så blir den summerade avvikelsen ett värde som är mellan min- och max-värdena. (källa)
 7. VM för herrar (udda år) och EM för herrar (jämna år) avgörs. (källa)
 8. Jämna och udda tal – ett heltal. (källa)
 9. Observera att en delmängd av en oändlig mängd kan ha samma kardinaltal som den ursprungliga mängden. Till exempel har mängden av alla udda tal samma kardinaltal som mängden av heltal (ℵ0 i båda fallen). (källa)
 10. Kasematt används även som namn för särskilda säkerhetsbyggnader för förvaring av explosiva varor, exempelvis sprängämnen. En udda användning är för förvaring av äldre spelfilmer på celluloidbas, som är mycket brandfarliga. En sådan finns i Filmstaden i Solna. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.