Väldig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder väldig, varianter, uttal och böjningar av väldig

Väldig synonym, annat ord för väldig, vad betyder väldig, förklaring, uttal och böjningar av väldig.

Synonymer till väldig

Andra språk

Väldig på Engelska

  • huge - immense, powerful, awful, tremendous, a terrific strain, a huge ship

Hur används ordet väldig

  1. – Min mamma ringde mig när hon sett en notis i tidningen och frågade vad det här rörde sig om. Jag minns inte ens vad jag svarade, det var så traumatiskt. Men jag kände också en väldig lättnad över att min hemlighet blivit avslöjad, säger Camila Gutiérrez. (sverigesradio.se)
  2. Håkäringen är en notorisk allätare som äter en väldig mängd fiskarter liksom sälar, sjöfåglar, bläckfiskar och krabbor. Den samlas ofta i mängd kring val- och sälfångstfartyg, där den lever på as som fartygen lämnar efter sig. Enligt uppgifter ska det ha förekommit att en isbjörn (antagligen en unge) hittats inuti en grönlandshaj. (wikipedia.org)
  3. Efter sitt ursprung associerades jättarna med urtidens kaos och de vilda, otämjda naturkrafterna. De beskrevs som giganter som kunde kasta klippblock flera mil och som lämnade spår efter sig i landskapet i form av jättegrytor, flyttblock och gravhögar. De är fientliga mot all högre odling samt även till sitt yttre vanskapliga – omåttligt stora, månghövdade, svarthyade och skräckinjagande. Deras välde är Jotunheim (Jǫtunheimar), en av Yggdrasils nio världar, vilken tänktes breda ut sig bortom Midgårds gränser framför allt i norr och i öster, där ständigt snöhöljda berg och djupa skogar avskärmar människornas värld från jättarnas. I Jotunheim har de en väldig fästning kallad Utgård (Útgarðr) förestånden av den listige jätten Utgårdaloke (Útgarða-Loki). I Midgård bor de i mörka hålor eller vid jordens utkanter och ibland de vilda fjällen. De älskar mörkret och mörkrets gärningar, i synnerhet är detta fallet med de jättinnor, som kallas mörkridor (isl. myrkriður) och färdas omkring nattetid, ridande på ormtyglade ulvar, och bedriver allt ofog (jämför Hyrrokkin). Överraskas dessa onda varelser av solens ljus, förvandlas de till sten. Det är mot detta jättesläktens avskum, som Tor för en ständig kamp. (wikipedia.org)
  4. Korsfästelse, korsfästning eller korsfästande, var en avrättningsmetod under antiken som troligen uppfanns av perserna på 600-talet f.Kr.., Syftet var att förnedra och plåga den dömde inför allas åsyn och därigenom också avskräcka andra. Den dömde hängdes eller spikades naken upp på en påle ofta med en tvärslå, vid vilken handlederna fästes. Eftersom armarna var så utsträckta fick den dömde en sådan väldig press över lungorna att han till slut kvävde sig själv till döds. (wikipedia.org)
  5. Vid denna tidpunkt var den bildade avlagringen bara stark sjölera, som finns runt om i världen och är väldig stabil. När inlandsisen gav vika började landhöjningen. Leran kom till ytan, och bildade jord för ny växtlighet. Regnvattnet i de nordliga länderna verkade aggressivt på lerorna, och leran genomträngdes av regnvatten och smältvatten. Slutresultatet blev att 'klistret' av joner försvagades och lämnade ett skelett av lerpartiklar som innefattande stora mängder porvatten. (wikipedia.org)
  6. Från ca 1500-talet och framåt i tidigmodern tid gled monsterbegreppet allt längre från bestar och det blev istället synonymt med missfoster. Denna typ av monster blev ofta utställda för allmän beskådan i förnedrande former såsom freakshows. Exempelvis människor av extrem längd, missbildningar, väldig övervikt, dvärgväxt, ovanlig behåring på kropp eller ansikte var intressanta att ställa ut. (wikipedia.org)
  7. Nimrod är en biblisk person från första Mosebok (1Mos.10:8–12, 11:1–9), ättling i tredje led till Noa, sonson till Ham. Nimrod anses vara grundläggare av både det babyloniska och assyriska riket, grundare av Babel samt enligt Josefus byggare av Babels torn. Nimrod kallas "den förste härskaren på jorden" och "en väldig jägare inför Herren". Han representerar i sägnen en ny kulturepok som gjorde slut på det forna nomadlivet. (wikipedia.org)
  8. Grottmålningar i södra Frankrike från ca 50 000 år f.Kr. visar krigare i pälsverk. Räkenskaper i egyptiska hieroglyfer, på mesopotamiska lertavlor och grekiska papyrer talar om väldig import av pälsskinn för de härskandes räkning. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.