Organisera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder organisera, varianter, uttal och böjningar av organisera

Organisera synonym, annat ord för organisera, vad betyder organisera, förklaring, uttal och böjningar av organisera.

Synonymer till organisera

Vad betyder och hur uttalas organisera

Organisera uttalas org|an|is|era och är ett verb -de.

Organisera betyder:

Ordformer av organisera

Aktiv

organisera
infinitiv
organiserar
presens
organiserade
preteritum
organiserat
supinum
organiserande
presens particip
organisera
imperativ

Passiv

organiseras
infinitiv
organiseras
presens
organiserades
preteritum
organiserats
supinum

Perfekt particip

organiserad en
~ + subst.
organiserat ett
~ + subst.
organiserade den/det/de
~ + subst.

Organisera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Organisera på Engelska

 • organize - are you a trade union member?, organized crime, organize work

Hur används ordet organisera

 1. Sedan riddarhuset under 1600-talet instiftades att organisera och katalogisera Sveriges adel har 2 962 ätter introducerats. Omkring 80% av dessa är utslocknade. Några har också strukits fast de fortlever, till exempel friherrliga ätter som von Albedyhl, von Segerbaden och Wadenstierna. (Ätten har bott utomlands i över 100 år och har därmed förlorat säte och stämma på riddarhuset. Dock kan den adliga, kommendörsätten eller grevliga ätten vara representerad i riddarhuset.). (källa)
 2. Att kapplöpa med hästar har varit en mycket vanlig företeelse ända sedan hästen domesticerades för ca 6000 år sedan. Redan under Romarrikets storhetstid kapplöpte man med hästar och häststridsvagnar och Asien var det mycket vanligt att man tävlade med de uthålliga ökenhästarna. Den moderna galoppsporten har sitt säte i Storbritannien där man började organisera dessa tävlingar under 1600-talet. Under slutet av 1600-talet och början av 1700-talet avlade man även fram de engelska fullbloden som än idag räknas som världens snabbaste hästar. (källa)
 3. Sedan senare delen av 1900-talet har ett antal svenska universitet och högskolor samlat ekonomisk utbildning och forskning inom en intern handelshögskola. Så gjorde Umeå universitet 1989 och Högskolan i Jönköping 1994, Örebro universitet 2008 samt Karlstads universitet 2009. Vid flera andra svenska lärosäten har man valt benämningen ekonomihögskola, till exempel vid Lunds universitet, Växjö universitet och Mälardalens högskola. Även övriga universitet och större högskolor erbjuder ekonomiutbildningar och bedriver ekonomiskt inriktad forskning men utan att organisera en särskild fakultet eller intern handelshögskola. (källa)
 4. avtala och organisera möten. (källa)
 5. Som ett svar på den moraliskt inriktade klassiska undervisningen växte det under 1900-talet fram en vilja att hantera ämnet på ett fackmannamässigt och objektivt sätt. Problemet blev då att hantera mängden material, eftersom det inte fanns avgränsande värderingar om vad som var viktigt så infogades nya forskningsresultat till det tidigare materialet utan att något annat valdes bort. Detta resulterade i att även om ansatsen var progressiv så valde ändå många att använda de klassiska urvalsramarna för att på något sätt organisera mängden fakta. Med tiden har dock tekniker för urval vuxit fram som resulterat i att historien delats upp i de epoker vi kan se i de flesta läromedel för historia. (källa)
 6. En restauranghusfru ansvarar för att restauranglokalerna är städade och i ordning. Hon har också ansvar för budget, och att organisera och leda arbetet för disk- och städpersonalen på restaurangen. I en restauranghusfrus arbete ingår även personalrekrytering, schemaläggning och lönerapportering. (källa)
 7. Rätten att organisera sig i arbetstagarföreningar ingår bland de mänskliga rättigheterna, både enligt FN-konventionen om de mänskliga rättigheterna (artikel 23, punkt 4) och den Europeiska sociala stadgan (del 1, punkt 5 och 6). (källa)
 8. Organisera den egna försvarslinjen enligt spelsystem och positioner så att de förhindrar eller försvårar för motståndarnas anfallande spelare att förpassa bollen i, eller i närheten av, det egna målet. (källa)
 9. I början av 1970-talet uppkom innebandy som organiserad idrott tack vare främst Korpen Sverige och Frisksportarförbundet. Här startades SM-tävlingar hos Frisksportarförbundet och lokala serier hos korpförbunden. Först ut med seriespel i Sverige var Mölndalsskorpen i Mölndal utanför Göteborg 1970 och Skånekorpen i Malmö 1971. Två av Sveriges första innebandyklubbar var Mölnlycke FK från Härryda kommun och IK Lugi från Lund. Den första innebandyklubben i Västmanland Sala IBK i Sala. som grundades den 21 september 1979. Grundaren till Sala IBK blev även senare initiativtagare till att organisera innebandy till ett eget innebandyförbund. Det var också i detta sammanhang som man införde större mål med målvakt och spel på större plan med uppdaterade regler. (källa)
 10. Genom sin tillgång till finansiella marknader hjälper investmentbanker sina kunder att erhålla kapital genom att exempelvis emittera aktier och obligationer. Kunderna kan vara större företag eller länder som behöver låna för att täcka budgetunderskott. Investmentbanker kan även introducera större och mindre företag på en aktiebörs samt organisera sammangåenden och förvärv. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.