Arrangera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder arrangera, varianter, uttal och böjningar av arrangera

Arrangera synonym, annat ord för arrangera, vad betyder arrangera, förklaring, uttal och böjningar av arrangera.

Synonymer till arrangera

Vad betyder och hur uttalas arrangera

Arrangera uttalas ar|rang|era [-??e´- el. -n?-] och är ett verb -de.

Arrangera betyder:

Ordformer av arrangera

Aktiv

arrangera
infinitiv
arrangerar
presens
arrangerade
preteritum
arrangerat
supinum
arrangerande
presens particip
arrangera
imperativ

Passiv

arrangeras
infinitiv
arrangeras
presens
arrangerades
preteritum
arrangerats
supinum

Perfekt particip

arrangerad en
~ + subst.
arrangerat ett
~ + subst.
arrangerade den/det/de
~ + subst.

Arrangera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Arrangera på Engelska

 • arrange - organize, plan, the tournament will be arranged by the Swedish Sports Confederation

Hur används ordet arrangera

 1. Finländska barn har läroplikt tills grundskolans lärokurser är avklarade, eller högst tio år, men inte skolplikt: en familj kan välja att arrangera undervisningen på annat sätt. Möjligheten utnyttjas av 400–600 barn. (källa)
 2. I Sverige har stadsvandringar arrangerats i Visby åtminstone sedan 1930-talet, och i Stockholm sedan 1940-talet. I Stockholm startades de för att berätta om staden ur ett byggnadshistoriskt, arkeologiskt och kulturhistoriskt perspektiv. Stadsvandringar var dock, trots att de förekom, sällsynta innan 1970 då intresset för stadslandskapet steg, eventuellt som en reaktion på de omfattande rivningar av äldre bebyggelse som skedde i många av Sveriges städer under 1960-talet. Stadsvandringar i Sverige genomförs normalt av auktoriserade guider från olika turistbyråer som ägs av en kommun eller av kommunala företag. (källa)
 3. Sedan 1988 har den Svenska riksdagens olika utskott möjlighet att arrangera offentliga utfrågningar som liknar de amerikanska. (källa)
 4. lotten avgör också vilket av lagen som skall arrangera matchen, det vill säga vilket av lagen som skall ha hemmaplan. I vissa cupmatcher kan mål gjorda på bortaplan avgöra till ett lags fördel vid ett oavgjort resultat, se bortamålsregeln. (källa)
 5. Från slutet av 1980-talet och fram till början av 2000-talet spelades världsmästerskap och Europamästerskap. De mildare vintrarna i flera delar av världen från slutet av 1990-talet har dock försvårat spelmöjligheterna och fått minskat intresse som följd. Avsikt fanns att arrangera världsmästerskap 2002 och 2003, men försöken misslyckades. Tänkta spelorter var Murmansk, Irkutsk och Oral. (källa)
 6. Hängning är en vanlig självmordsmetod då de flesta har saker hemma man kan arrangera för att hänga sig, som rep, kablar, garn, sängkläder eller klädesplagg. Det är den vanligaste metoden på häkten och i fängelser. Till skillnad frånär hängning används som avrättningsmetod är det vanliga vid självmord genom hängning att man kväver sig själv till döds istället för det mer effektiva nackbrottet. De som hittas i tid kan vara vid liv, men i vissa fall med svåra hjärnskador då syrebristen kan döda hjärnceller permanent. (källa)
 7. Den första tiden bestod jazzklubbarnas verksamhet mest av att i grupp lyssna på jazzskivor, ofta kombinerat med att någon speciellt initierad höll föredrag om de grammofonskivor som spelades. Med tiden så kom alltfler jazzklubbar att arrangera jazzkonserter, och idag är det den huvudsakliga uppgiften för de flesta jazzklubbar. (källa)
 8. Förutom instrumenteringen ligger mycket av storbandets typiska "sound" i sättet att komponera och arrangera för ensemblen. Modern storbandsmusik kan ibland vara väsensskild från swingen och mer likna europeisk konstmusik, men oftast används alltjämt arrangeringstekniker som etablerade sig under 30-talet, som t.ex. bruket av blockackord för att harmonisera melodier. Ofta använder arrangören trumpet- och trombonsektionen tillsammans som en kombinerad brassektion som kan sättas in växelvis med saxsektionen eller för att kommentera/förstärka fraser saxarna spelar. (källa)
 9. Kulturområde som koncept inom kulturantropologi är när en geografisk region och en avgränsad tidsperiod (age area) karaktäriseras av en uniform miljö och kultur. Konceptet tar sin början i det sena 1800-talet som ett sätt för musiekuratorer och etnologer att arrangera och klassificera etnografiska utställningar. Begreppet har sitt ursprung i geografen Friedrich Ratzels teorier om regionindelning. (källa)
 10. Lussekatterna kan bakas ut till en mängd olika former. Den vanligaste formen, den så kallade julgalten eller enkel kuse, är formad som ett 'S' där ändarna rullats ihop var för sig och vanligen ett russin placerats i mitten på vardera ihoprullning. Det är också vanligt att arrangera två sådana 'S', antingen korslagt eller bredvid varandra. Denna typ av lussekatt brukar kallas gullvagn, julvagn eller julkors. Ett lindebarn är en bulle formad genom att en utrullad sträng deg vikts och ändarna virats om varandra till en liggande spiral. Det förekommer även större varianter, såsom prästens hår och såkaka. De vanligaste formerna har sitt ursprung i de forntida mönster som var vanliga på till exempel smycken och bilder i norra Europa och som kan spåras ända tillbaka till bronsåldern. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.