Ytterända Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ytterända, varianter, uttal och böjningar av ytterända

Ytterända synonym, annat ord för ytterända, vad betyder ytterända, förklaring, uttal och böjningar av ytterända.

Vad betyder och hur uttalas ytterända

Ytterända uttalas ytter|ända el. ytter|ände och är ett substantiv.

Ordformer av ytterända

Singular

ytterända
obestämd grundform
ytterändas
obestämd genitiv
ytterändan
bestämd grundform
ytterändans
bestämd genitiv

Plural

ytterändar
obestämd grundform
ytterändars
obestämd genitiv
ytterändarna
bestämd grundform
ytterändarnas
bestämd genitiv

Variantstavning singular

ytterände
obestämd grundform
ytterändes
obestämd genitiv
ytteränden
bestämd grundform
ytterändens
bestämd genitiv

Ytterända är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ytterända

  1. Svarven är ett gammalt verktyg, känt bland annat från det gamla egypten 1300 f.v.t. Bevis finns att den var känd i Mykene någon gån mellan 1100 och 1400 f.v.t. En svarv finns avbildad i krigarens grav i Corneto-graven från etruskisk tid. De första svarvarna som använts, var de så kallade stångsvarvarna. Stångsvaren består av en elastisk björk- eller grangren, som genom ett snöre i ytterändan förbands med en trampa. Vid svarvningen lindas snöret några varv om svarvämnet. När man trampar ned trampan roterar träämnet och när man släpper trampan rätar stången upp sig. (källa)
  2. På moderna lok låter man hyttplaceringen bero på användningsområdet för loket. Linjelok har hytten längst fram och därmed två hytter för att det ger bäst sikt för föraren. Växellok har en hytt för att man ofta byter körriktning med sådana lok och att man på detta sätt undviker behov av hyttbyte. Lok som är permanent hopkopplade har bara hytter i ytterändarna och de lokdelar som finns i mitten saknar hytter. I USA förekommer lok byggda på detta sätt även om de inte är permanent ihopkopplade. Används även i Sverige t.ex. i malmtåg på malmbanan. (källa)
  3. Till mätverktyg med variabla mått hör: stickmått, skjutmått, djupmått med flera, alla konstruerade enligt skjutprincipen, det vill säga att måttet innehålls mellan en fast del på skalan och en rörlig löpare. Stickmått används för invändiga mått, skjutmått för såväl invändiga, medelst ena paret av spetsar, som utvändiga, medelst andra paret av spetsar. Djupmått begagnas för mätning av djup i hål och dylikt. Skjutmått finns även kombinerat med djupmått: då en smal tunga vid skalans ytterända tillhör en smal stång, som är fäst vid löparen och med vars hjälp djupet kan avläsas. Alla dessa instrument utförs även med nonie. För ännu finare mätningar, än man kan läsa av med nonie, används mikrometer. (källa)
  4. En motsvarande effekt ses ofta vid lägre fart inifrån trafikflygplan. Kondensationseffekterna kan uppstå när flygplanet går in för landning i fuktigt väder. Då syns ofta dimstråk över vingen eller smala dimvirvlar vid de utfällda klaffarnas ytterändar. (källa)
  5. I äldre tider, då mat tillreddes på vedspisar, kunde man byta ut en av spisringarna mot en specialring med två gropar mitt emot varandra. Till detta hörde ett särskilt våffeljärn med två utstickande kulor, som passade precis i spisringens gropar, och därmed gick det lätt att vända järnet, så att hettan från elden kunde nå bägge sidorna. Det gällde att avpassa tiderna före och efter vändningen, så att våfflan blev jämnt och lagom gräddad på bägge sidorna. Handtagen bestod av en ca 8 mm tjock järnten i vardera järnhalvan. Järntenarna var i ytteränden omböjda till öglor som man omslöt med handen för manövrering av anordningen. Om öglorna blev alltför heta fick man lov att använda grytlapp för att inte bränna sig. Öglorna kunde även användas för upphängning av järnet på en krok vid förvaring. (källa)
  6. Under vikingatiden i Norden förekom stridsyxor i olika former. Bredyxan har ett brett, tunt blad mestadels med en böjd yxegg. Eggens båda ytterändar bildar ej sällan en tydligt expanderande båge som avsevärt ökar dess träffyta. Skäggyxan har fått sitt namn från sitt karaktäristiska utseende med en rak och förhållandevis lång yxegg som tycks likna ett utdraget 'skägg' eftersom det är längre nedtill än upptill. Den långa yxeggen gjorde att skäggyxorna hade en träffyta som kunde mätas med de större bredyxorna. (källa)
  7. Anal karaktär, analfixering eller analkomplex syftar på egenskaper hos en vuxen person som, enligt denna psykosexuella utvecklingsteori, faller tillbaka i anala stadiet av sin utveckling. Ordet analfixerad och liknande används i vardagligt tal om beteendet hos en person som är hagalen, ägodelsfixerad, fifflar till sig pengar och annat som inte tillkommer personen, retar upp sig enormt på minsta motstånd, och föredrar människor med samma trånga (anala) grundsyn. Ordet kan även beskriva en person som är noggrann åt det neurotiska hållet. Typen kallas psykologiskt för "anale controllé", medan det i andra ytteränden finns en "anale relâché", vilket motsvaras av konstant röriga, slarviga, kaotiska samlartyper, som också kan vara slösande och generösa. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.