Åligga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder åligga, varianter, uttal och böjningar av åligga

Åligga synonym, annat ord för åligga, vad betyder åligga, förklaring, uttal och böjningar av åligga.

Vad betyder och hur uttalas åligga

Åligga uttalas å|ligga och är ett verb, böjs som ligga.

Åligga betyder:

Ordformer av åligga

Aktiv

åligga
infinitiv
åligger
presens
ålåg
preteritum
ålegat
supinum
åliggande
presens particip
åligg
imperativ

Åligga är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Åligga på Engelska

  • be the duty of (incumbent upon) - the board is under an obligation to call an annual meeting

Hur används ordet åligga

  1. och förargelse, som slike skrifters utspridande kunde åstadkomma, nödigt funnit, härmed alfwarligen förbiuda thet ingen, eho han wara må, wid Et Tusende daler Silfwermynts wite, må hos sig behålla och i förwar hafwa, mindre til andra utdela och kringsprida, förenämde Fem tryckte skrifter, utan åligger then, som them eller någon del theraf, redan kan hafwa om händer fådt, the samma ofördröjeligen til Wår Öfwer-Ståthållare här i Stockholm, eller til Landshöfdingarne i orterne aflefwerera, hwilkom åligga skal, them genast til wederbörande Consistorier at öfwersända. Wi wele jemwäl härhos hafwa kungiordt, at then, som kan upptäcka Författaren af thesse skrifter, eller then Boktryckaren, som them til trycket emottagit och befordrat, skal therföre en belöning af Et Tusende Daler Silfwermynt hafwa at undfå. Thet allom, som wederbör, til underdånig och hörsam efterrättelse länder. Til yttermera wisso hafwe Wi thetta med Egen Hand underskrivit och med Wårt Kongl. Sigill bekräffta låtit. Stockholm i Råd-Kammaren then 7. October 1747. (källa)
  2. En annan gren av pilgrimsväsendet utgör de påbjudna vallfärderna. Sådana möter oss redan i antiken, bland annat som botgöring. I denna form, som bot för synder eller annat blev vallfärden till Jerusalem i medeltiden betraktad nästan som religionsplikt. Men det var lagreligionen framför andra, islam, förbehållet att göra pilgrimsfärden till ett formligt åliggande. Under den berömda avskedsvallfarten 632 till den heliga Kaba, fastställde Muhammed för all framtid alla enskildheter för det årliga pilgrimståget. Denna vallfärd, hajj, ingår i de fem bud, som åligger varje muslim och som tillsammans utgör islams religionsutövning. (källa)
  3. Vanfrejd, den minskning i ära med därav följande minskning i medborgerliga rättigheter och förmåner, vilken är förbunden med begåendet av skamliga eller nesliga förbrytelser (jfr Infami). Före tillkomsten av 1864 års strafflag var det ofta svårt att säga, om ett brott medförde denna påföljd eller ej. I samband ändrade man lagen till Förlust av medborgerligt förtroende. Syftet var tvådelat. Dels att visa ogillande av brottet, dels att utestänga personer som inte ansågs lämpliga till viktiga poster. Prästerskapet, vilket det ålåg att i prästbetygen meddela uppgifter om personers frejd, följde därvid utan vidare de förteckningar, som lämnades detsamma av domstolarna på personer, vilka begått sådant brott, att de inte utan enskilt skriftermål fick begå Nattvarden. På detta sätt fick emellertid vanfrejdsbegreppet en mycket stor utsträckning. Snatteri, dråp av vållande (vållande till annans död), lägersmål o.s.v. medförde nämligen vanfrejdsanteckning i prästbetyget, och sedan en sådan anteckning en gång kommit dit, kvarstod den för all framtid, så att den ifrågavarande personen aldrig mer kunde få rent prästbetyg. (källa)
  4. Prästbolet brukades i allmänhet av kyrkoherden själv eller hans tjänstefolk. Det var en av de löneförmåner som inbegreps i de så kallade prästrättigheterna. Av ålder åtnjöt prästbolet så kallade prästbolsfriheter, det vill säga frihet från de skatter och besvär som i århundraden ålegat skattejord. (källa)
  5. sjukdom som medfört att den avgiftsskyldige inte förmått att på egen hand eller genom att uppdra åt någon annan göra det som ålegat den avgiftsskyldige. (källa)
  6. De juridiska konsekvenserna av att godkänna extern handel med varor och tjänster inne i spelet har sin förklaring i att ett sådant godkännande skulle innebära ett erkännande av det monetära värdet av resurser inne i spelet, skapade och ägda av spelare, vilka det därmed skulle åligga operatören att garantera. Ett driftstopp eller en dataförlust skulle innebära potentiell ekonomisk skada för kunden, och operatören skulle kunna bli ersättningsskyldig. De flesta titlarna förbjuder därför uttryckligen i användarlicensen all sådan handel. Frågan är hittills oprövad i domstol (minst ett fall har gått till domstol men utredningen avbröts). (källa)
  7. Klausur (latin clausura, "inspärrning)", är den klosterfolk åliggande avskildheten från yttervärlden. Klausur kan även avse den mur som avskiljer klosterbyggnaderna från omvärlden. (källa)
  8. Stadsombudsman var förr i Sverige en innehavare av en i åtskilliga städer inrättad kommunal tjänstebefattning med huvudsakligt åliggande att lämna stadens myndigheter erforderligt juridiskt biträde samt att tjänstgöra som sekreterare i åtskilliga kommunala styrelser och nämnder. Den nutida motsvarigheten är stadsjurist. (källa)
  9. Fram till 1993 skulle varje verksamhetsår i tingsrätten, i enlighet med 1686 års kyrkolag, inledas med en tingspredikan i någon av Svenska kyrkans gudstjänstlokaler, eller på det aktuella tingsstället. Många domstolar har bevarat detta åldriga åliggande såsom en återkommande tradition. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.