Riktig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder riktig, varianter, uttal och böjningar av riktig

Riktig synonym, annat ord för riktig, vad betyder riktig, förklaring, uttal och böjningar av riktig.

Synonymer till riktig

Vad betyder och hur uttalas riktig

Riktig uttalas rikt|ig och är ett adjektiv -t -a.

Riktig betyder:

Ordformer av riktig

Böjning (i positiv) riktig en ~ + subst. riktigt ett ~ + subst. riktiga den/det/de ~ + subst. riktige den ~ + mask. subst. Komparation riktigare en/ett/den/det/de ~ + subst. riktigast är ~ riktigaste den/det/de ~ + subst.

Riktig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Riktig på Engelska

 • proper, right - get a proper (correct) picture of the situation
 • real - she is a real grumbler

Hur används ordet riktig

 1. Vänta, vad hände just? Eller närmare bestämt de tre senaste måndagskvällarna. En frikyrkoskildring på prime time utan vare sig straffpredikan eller hjärntvätt. Istället en innerlig församling och en nyfrälst kristen gestaltad som en – håll i er – riktig människa. (källa)
 2. Erik Wellander, svensk språkvetare, verksam som språkvårdare, författare till Riktig svenska. (källa)
 3. Uttrycket bogey myntades inom golf när en match spelades mot banans par på Great Yarmouth Club i England omkring år 1900. Vinnaren i en av matcherna sade till förloraren, en militär, att din motståndare måste vara en riktig bogey man, dvs. ett spöke. Militären berättade om detta för sina officerskollegor och de beslutade att under sina officerstävlingar införa en ny figur, Överste Bogey (eng:Colonel Bogey), den som aldrig gör fel. Det innebar att om spelaren inte klarade par så hade Överste Bogey slagit till. Bogey gav upphov till Colonel Bogey March, känd genom filmen Bron över floden Kwai. (källa)
 4. Riemannhypotesen anger att varje icke-trivial komplex rot av Riemanns zetafunktionen har en riktig del lika med 1/2. (källa)
 5. Efter andra världskriget blev levnadsstandarden högre och människors konsumtionsmönster ändrades. Folk fick kortare arbetstid och fritiden prioriterades på ett annat sätt än tidigare. I stället för att ägna tid på matlagning åt man ute. Även det faktum att kvinnor i allt större utsträckning förvärvsarbetade bidrog till hamburgerrestaurangernas utbredning. Riktig fart på utvecklingen blev det på 1950-talet, då kedjorna McDonald's och Burger King började expandera. (källa)
 6. Det var dock greve Eric Ruuth på Marsvinsholm som tog första steget genom att 1786 anställa en schweizisk ostmästare på godsets mejeri. Han skulle försöka ta fram en svensk variant av schweizerost. Osten blev trots att den var läderartad populär runt om på gårdarna. Kristina Löfgren hade gått i lära för den "ruuthska" metoden. På Bjärka-Säby förfinade hon metoden med stor framgång. Bjärka-Säbyosten utnämndes vid en av de första ostutställningarna i landet till "nationell typost". Den fick där namnet "Svensk herrgårdsost". En av utställningsdomarna lär ha uttryckt: "Det smakar ju för böveln som en riktig herrgårdsost" Och där fick den osten sitt namn. Sedan 2004 är namnet Herrgård skyddat som varumärke för osten. (källa)
 7. Tecken finns på att kapplöpning med hundar har funnits sedan första årtusendet. Detta skedde i Rom. Under modern tid var det i England under 1800-talet som sporten fick sin nuvarande form, men på den tiden jagade hundarna en riktig hare. Idag består "haren" av remsor av plast eller tyg vilka är fästade vid en arm som sitter på en vagn som dras runt banan på en vertikal räls. (källa)
 8. Exempel på böcker som skrivits om mat och kost som påverkar hälsan på ett positivt sätt är "Matrevolutionen: ät dig frisk med riktig mat", "100 hemligheter som stärker din hälsa", "Smart av mat" "Smarta val för ett längre, rikare och friskare liv"Kärnfrisk familj så gör du!" "Hälsosam livsstil och det goda livet". (källa)
 9. Höftprotes är en ledprotes som är avsedd att ersätta en riktig, dåligt fungerande höftled. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.